ŽUSTRO U SKUPŠTINI SRBIJE: U raspravi o sudijama bilo reči i o izborima, Ustavu, vakcini, ali i medijima...
Skupština Srbije, Foto: Printscreen/RTS

izborni zakoni

ŽUSTRO U SKUPŠTINI SRBIJE: U raspravi o sudijama bilo reči i o izborima, Ustavu, vakcini, ali i medijima...

Poslanik sa liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu", Đordje Komlenski ocenio je kao nedopustivo izborni sistem nazvati "degnerisanim", te da se protiv takvog sistema niko nije izjašnjavao dok je volja gradjana bila drugačija...

Objavljeno:

U raspravi u Skupštini Srbije o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju bilo je danas reči o izmeni Ustava, o izbornom zakonu, vakcini, televiziji N1 i nekim sudskim procesima čijim presudama pojedini poslanici nisu zadovoljni.

Polemiku je započeo samostalni poslanik Vladan Glišić rekavši da podržava izjavu poslanika SNS Vladimira Đukanovića da sudije treba da bira Skupština Srbije.

Glišić je izjavio da je ovo jedan od poslednjih slučajava da parlament bira sudije, jer je ušao u proceduru predlog aktuelne vlade o promeni Ustava baš u tom delu.

On se saglasio da se zbog pritiska Evropske unije u Srbiju uvodi "sudokratija" i izrazio nadu da će poslanik Djukanović imati snage da se usprotivi partijskoj disciplini i glasa protiv izmena Ustava kada za to dodje vreme.

Glišić je kritikovao Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države kao i njihove sisteme, ali i izborni sistem Srbije prema kojem je danas u skupštini on sam "jedini opozicioni predstavnik srpskog naroda".

"To nije normalno i prozvod je degenerisanog izbornog sistema, ali opet se nikada u Srbiji nije desila kradja izbora kakva se desila sada u SAD" rekao je Glišić.

Poslanik sa liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu" Djordje Komlenski ocenio je kao nedopustivo izborni sistem nazvati "degnerisanim", te da se protiv takvog sistema niko nije izjašnjavao dok je volja gradjana bila drugačija.

Poslanik sa iste liste Marjan Rističević komentarisao je pojedine sudske presude, kritikovao Visoki savet sudstva što nije razrešio sudije za čije presude smatra da su sramotne.

Poslanik je čitao navodne iskaze Albanaca svedoka mučenja Srba uz tvrdnje da su zločinci pušteni na slobodu, a kritikovao je i gostovanje pojedinih sudija na televiziji N1.

Poslanica SPS Dubravka Kralj prvo je govorila je o značaju vakcine i velikom uspehu predsednika Srbije Ivice dačića i doskorašnjeg šefa diplomatije Ivice Daića.

Sudijama je poručila da sude pravdeno i odgovorno u svim slučajevima, a ne samo u onima koji postanu medijski interesantni i da pravnu zaštitu mora imati "i glumica i čistačica".

Kada je reč o kandidatima koji se prvi put biraju na sudijsku finkciju primetila je da u predlozima kandidata nema prosečne ocene studiranja niti koliko su dugo studirali što je dosta važan podatak, ali da se vidi da imaju dovoljno iskustva.

Ostali poslanici uglavnom su rekli da čestitaju kandidatima i najavili podršku izboru sudija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.