AFERA PRISLUŠKIVANJE PREDSEDNIKA! Vučićeve razgovore prodavali kriminalnim klanovima i strancima?!
Foto: Printscreen

AFERA PRISLUŠKIVANJE

AFERA PRISLUŠKIVANJE PREDSEDNIKA! Vučićeve razgovore prodavali kriminalnim klanovima i strancima?!

Radna grupa MUP, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, prikupila dokaze koji pokazuju da jeste bilo nezakonitog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice od strane dela pripadnika policije

Objavljeno:

Radna grupa MUP je ustanovila da je bilo nezakonitog prisluškivanja predsednika, ali pitanje je šta je deo policije, koji je stavio šefa države na mere, uradio s dobijenim. Bezbednjaci ne isključuju ni prodaju informacija

Pošto je radna grupa MUP, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, prikupila dokaze koji pokazuju da jeste bilo nezakonitog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice od strane dela pripadnika policije, nameće se pitanje koji interes je imala pomenuta grupa da šefa države stavi na mere. Prema oceni sagovornika Kurira, motiv može biti i prodaja informacija kriminalnim klanovima i strancima, jer detalji razgovora predsednika jedne zemlje s članovima porodice ili saradnicima predstavljaju kapitalne informacije, čija je cena nemerljiva.

Saslušano 50 osoba

Policija je, podsetimo, u vezi sa aferom prisluškivanja predsednika saslušala oko 50 osoba, uključujući i bivšu državnu sekretarku MUP Dijanu Hrkalović i Dejana Milenkovića Bagzija, nekadašnjeg načelnika Službe za specijalne istražne metode UKP. Hrkalovićka, najviše rangirana među saslušanima, poslata je i na poligraf. Ona je najpre prihvatila poligrafsko ispitivanje, da bi, kako pišu mediji, bukvalno u trenutku kad je trebalo da bude priključena na aparat, rekla da se predomislila i da odbija ovakav način ispitivanja.

Marko Nicović, nekadašnji direktor beogradske policije, kaže za Kurir da se informacije iz prisluškivanih razgovora neke osobe mogu prodavati, a da njihova cena zavisi od važnosti same osobe koja je slušana.

- Informacije vrede onoliko koliko vredi ta osoba koja je prisluškivana. Najskuplje su, naravno, informacije o predsedniku jedne zemlje, to su onda kapitalne informacije... Cena? Samo je maštom ograničena. Zainteresovana strana platiće za tako nešto koliko god se traži - kaže Nicović i dodaje:

Teško krivično delo

- Prisluškivanjem takve osobe vi možete saznati konstalacije u zemlji, da vidite s kim se ta osoba čuje, ko je važan, šta pričaju... Zatim, odnosi unutar stranke, ko su klanovi, ko je u toj hijararhiji važan... Kad imate takve informacije, onda znate i kako da se postavite, opredeljujete...

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš podseća da je mnogo aspekata u ovoj aferi sa prisluškivanjem predsednika Srbije koji moraju biti ispitani.

- Pre svega, mora se utvrditi koje su interese hteli da ostvare oni koji su se drznuli da nelegalno prisluškuju prvog čoveka države. Da li je u pitanju saradnja s kriminalnim krugovima ili sa stranim službama, a ne treba isključiti ni obe varijante zajedno. Sam taj postupak, prisluškivanje predsednika države, nešto je što je teško krivično delo i ne postoji zakonski okvir za tako nešto - ističe Dragaš.

DUGA LISTA

Spisak prisluškivanih

Javnost je o aferi sa prisluškivanjem saznala upravo od Aleksandra Vučića. Predsednik Srbije je u intervjuu za novogodišnje izdanje Kurira otkrio da je prisluškivan oko godinu i po dana i da ima dokaze za svoje navode - sopstvene snimljene razgovore. Kad je klupko počelo da se odmotava, saznalo se da su prisluškivani i članovi njegove porodice brat Andrej Vučić i stariji sin Danilo, kao i saradnici Miloš Vučević, Nikola Selaković, Vladimir Đukanović i Luka Petrović. Na spisku prisluškivanih je bio i sportski funkcioner Zvezdan Terzić. Oprema za prisluškivanje je nabavljena tajno, mimo svih, i bila je MUP.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.