KAKO ĆE DOLAZAK DŽOZEFA BAJDENA UTICATI NA SRBIJU: Ivica Dačić i Vladimir Marinković u Usijanju dana!
Foto: TV PINK PRINTSCREEN

SAD I BAJDEN

KAKO ĆE DOLAZAK DŽOZEFA BAJDENA UTICATI NA SRBIJU: Ivica Dačić i Vladimir Marinković u Usijanju dana!

Američka politika prema Srbiji se promenila poslednjih godina, posebno obzirom na sve što su Srbija i Vučić uradili

Objavljeno:

Inauguracija Džozefa Bajdena je svetska tema broj jedan, a u Usijanju dana Silvija Slamnig večeras razgovara sa svojim gostima o prilikama u Sjedinjenim Američkim Državama posle promene vlasti, kao i o uticaju ovih promena na region i Srbiju.

Večerašnji gosti su predsednik Narodne skupštine i lider SPS Ivica Dačić i narodni poslanik i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković.

- Malo je vremena da bismo mogli da napravimo analizu svega što će nas čekati. Ali Bajdenova inauguracija je prošla sa dve senke - koronom i velikm obezbeđenjem, kaže Dačić.

- Bajden je u svom govoru pokušao da pošalje poruku ujedinjenja, ali je pitanje šta će se dešavati zbog velikih podela, i šta će se dešavati sa Republikanskom strankom, obzirom da je Tramp najavio osnivanje nove stranke, kaže Marinković.

- Mnogo toga će zavisiti od stava Republikanske stranke, a važno je i to da su Bajden i Tramp imali rekordad broj glasova, velika je bila izlaznost. Za Trampa nisu glasali samo beli konzervativci, svakako će uslediti politička borba, kaže Dačić.

Tramp inače nije pomilovao Asanža, za njega je on zdajnik, i to je poruka za njegovo buduće biračko telo. Tramp možda osnuje svoju stranku, i to bi bila revolucionarna situacija, kaže Dačić.

- Mi moramo da se okrenemo novom centru moći u Vašingtonu, ali to su naši stari znanci. Ali Bajden sada nije onaj iz 90-tih, kaže Dačić.

- Američka politika prema Srbiji se promenila poslednjih godina, posebno obzirom na sve što su Srbija i Vučić uradili, kaže Marinković.

- Biće promena u politici SAD ali pre svega kao normalizacija odnosa sa EU, ali Kina je njima pitanje broj jedan, kaže Dačić.

Mi ćemo morati svim snagama da radimo da se nastavi politika investicija i uvažavanja interesa Srba u regionu, ne smemo da uđemo u fazu defetizma, zbog nekih ljudi u administraciji naklonjenih ranije Albancima, kaže Marinković.

- Nadamo se da će Bajden posetiti Srbiju, i da će Srbija biti zemlja na koju Amerika računa, kaže Marinković

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.