MARKO ĐURIĆ ĆE PRISUSTVOVATI INAUGURACIJI DŽOZEFA BAJDENA: Evo zbog čega je to bitno za SRBIJU!
Marko Đurić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

ambasador srbije

MARKO ĐURIĆ ĆE PRISUSTVOVATI INAUGURACIJI DŽOZEFA BAJDENA: Evo zbog čega je to bitno za SRBIJU!

"Jača ekonomska saradnja učiniće nas bližim partnerima SAD", rekao je Đurić.

Objavljeno:

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, koji će prisustvovati sutrašnjoj inauguraciji novog predsednika SAD Džozefa Bajdena, kaže da će i tu, ali i svaku priliku u Vašingtonu koristiti za stvaranje kontakata sa ljudima iz političkog, ekonomskog ili kulturnog vrha SAD, za dobrobit Srbije.

On je za Tanjug istakao da su prioritet Srbije u Vašingtonu političko približavanje i unapređenje dijaloga na visokom političkom nivou, što je moguće češći kontakt sa američkim državnim vrhom, obostrane posete funkcionera, poslanika, umetnika, poslenika javne reči, kako bismo bili što je moguće bliže, bolje se razumeli i izbegli nesporazume iz prošlosti.

Đurić je preneo da je i zvanično akreditovan u SAD, te da i ambasada Srbije u Vašingtonu sada deluje u punom kapacitetu.

"Završena je ta procedura, elektronski ovog puta, u skladu sa trenutnom epidemiološkim uslovima u SAD i sa nestrpljenjem čekam priliku da sa suprugom predstavnim Srbiju na inauguraciji 46. predsednika SAD, Džozefa Bajdena", rekao je Djurić i dodao da je ogromna čast za zemlju da je njen diplomatski predstavnik među 1.000 zvanica, koliko je ove godine, zbog korona virusa, ukupno pozvano iz sivh sfera života.

Đurić je podsetio da je ranijih godina stotine hiljada ljudi prisustvoalo inauguraciji američkih predsednika, ali sada je taj događaj rezervisan za zvanice, diplomatski kor, politički vrh SAD.

Na pitanje u vezi sa situacijom u SAD, pred inauguraciju novog predsednika, Djurić je rekao da je situacija mirna, da je Vašington miran i bezbedan grad.

"Prisutan je značajan broj pripadnika snaga bezbednosti. Ne očekujem dalje veće probleme. Uveren sam da ogromna većina Amerikanaca želi da se mirno i demokratski izjašnjava o političkim temama. Uveren sam da su svi željni da novi početak u kojem se Amerika nalazi, bez obzira na stranačke podele, donese prosperitet", naglasio je Đurić.

Amabsador Srbije je istakao da će svaku priliku, pa i predstojeću inauguraciju, iskoristiti za kontakte sa ljudima iz političke, kulturne, ekonomske vrhuške SAD.

"Nama je veoma važno da dopremo do svakog čoveka, jer stabilna Srbija, znači stabilan, miran i ekonomski prosperitetan Balkan. U Srbiji se danas dešavaju dobre stvari, i potrebno je da dobru priču o razvoju srpske ekonomije pribiliživmo ekonomskim i političkim centrima moći i odlučavanja", rekao je Djurić.

Ambasador je ukazao da će proces imenovanja nove administracije trajati mesecima, a da u međuvremenu postoje dnevni kontakti sa Stejt departmentom, Savetom za nacionalnu bezbednost, jer je namera da se odnosi grade konstantno.

Na pitanje da li će ispunjenje Vašingtonskog sporauzma biti među prioritetima na njegovoj agendi razgovora sa američkim zvaničnicima, Djurić je rekao da će Srbija nastaviti da ispunjava svoje obaveze iz tog sporazuma, ali ništa manje ne očekuje od drugih - da revnosno i savesno ispunjavaju svoje obaveze, da bi Voleo bih da kažem da oni to čine, ali da se plaši " da nije uvek sluča ek slučaj".

Važno je, ističe on, da zakoni i propisi kojima se štite prava SPC na KiM budu u narednom periodu primenjivani. .

"Imamo mnogo razloga da poštujemo Vašingtonski sporazum. Srbija danas gradi svoj brend u međunarodnoj zajednici i na ugledu koji je predsednik Vučić lično izgradio kao čovek od reči, koji poštuje ono što se dogovori", naglasio je Đurić.

Srbija, prema njegovim rečima, vraća svoj kredibilitet zajedno sa takvom politikom na međunarodnoj sceni kao država koja poštuje svoje obaveze i koja ih revnosno ispuni.

"Želimo da se na sto više mesta srpska i američka zastave vijore jedna pored druge, jer naša izbalansirana spoljna politika, saradnja sa tradicionalnim prijateljima i partnerima, ali i sa onima sa kojima smo u poslednjim decenijama imali uspone i padove, mora da počiva na dobrim odnosima sa svima", rekao je Djurić.

Podsetio je i da Srbija i SAD obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa, šot je, kaže, prilika da se približimo i podsetimo saradnje i zajedništva, pre svega iz dva svetska rata.

"Uveren sam da su najsvetlije stranice tek isprad nas i predano ću raditi na tome, jer želim da Srbija u Vašingtonu, posle mnogo dececnija, dobije modrenu, opremljenu, bezbednu, vrhunski uređenu zgradu Ambasade", rekao je Djurić i podsetio da su godinama postojali imovinski problemi nakon rasprada Jugoslavije, ali da je na putu da se to reši, za šta će se on zalagati.

Dodao je i da ekonomska razmena treba da bude veća, da američka ulaganja konkurišu ulaganjima iz drugih delova sveta, kako bi bili jedan od motora rasta srpske ekonomije.

"Jača ekonomska saradnja učiniće nas bližim partnerima SAD", rekao je Đurić.

Srpska zajednica biće mu jedan od saveznika u ostvarenju ciljeva tokom mandata u Vašingtonu.

Ističe da je srpska zajednica u Americi izuzetan rezervoar kontakata, znanja, iskustva, talenata.

"Sa velikom radošću sam već stupio u kontakt sa liderima nekih značajnih srpskih organizacija. Učestvovao sam na sastanku sa preko 30 lidera srpske dijaspore u SAD. Učinićemo sve da njihovo znanje, talenat, kontakte stavimo u funkciju Srbije bez obzira na ideološke i sve druge podele koje su nažalost prenete i na ovaj kontinent. Mi ćemo se truditi da ujedinimo sve, jer cilj svih nas snažna Srbija", podvukao je Đurić.

On je rekao da je vrlo optimističan, u tom pogledu, jer vidi u dijaspori volju i energiju da se bore za svoj narod i da kroz unapređenje srpsko-američkih odnosa i sami budu neka vrsta mosta između Srbije i SAD.

"Mi nemamo bližih Amerikanaca od Amerikanaca srpskog porekla", naglasio je Đurić.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.