Srbija među prvima van EU uvela indeks rodne ravnopravnosti
Zorana Mihajlović, Foto: Beta/Miloš Miškov

zakon pripremljen još 2016. godine

Srbija među prvima van EU uvela indeks rodne ravnopravnosti

Taj zakon je bio pripremljen 2016.godine, ali nije usvojen jer je, kazala je Mihajlović, o tom dokumentu bilo mnogo neslaganja unutar vlade

Objavljeno:

Stanje rodne ravnopravnosti u Srbiji ne razlikuje se mnogo od stanja u evropskim i svetskim državama, ocenila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i istakla da je Srbija bila prva država, koja nije članica Evropske unije, a uvela je indeks rodne ravnopravnosti.

Mihajlović je ukazala da je Srbija u prethodnom periodu uvela određene institute i da sprovela određene dijaloge između različitih institucija, kao i nevladinog sektora, koji su, kako je istakla, za rezultat dalo Strategiju rodne ravnopravnosti sa Akcionim planom, i određene zakona.

''Srbija je do skora bila prva država, koja nije članica EU, koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti, koji je itekako pomogao da vidimo ne samo gde smo već i šta treba da radimo i kakve odluke da donosimo mnogo brže i efikasnije i uz mnogo više razgovora'', rekla je Mihajlović na prvom multisektorskom događaju posvećenom pitanjima rodne ravnopravnosti, pod nazivom "Stanje ravnopravnosti u Republici Srbiji", koji je pokrenulo Ministarstvo za društveni dijalog i ljudska i manjinska prava.

Ona je podsetila da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja je uvela rodno budžetiranje Zakonom o budžetskom sistemu, i istovremeno naglasila da su starteška dokumenta i zakoni osnova da se unapredi stanje rodne ravnpravnosti.

''Krovna Strategija rodne ravnopravnosti, koja će u narednom periodu da se izrodi ovakvom vrstom dijaloga, jeste značajna za nas, kao i Zakon o rodnoj ravnopravnosti", rekla je Mihajlovićeva.

Kako je navela, taj zakon je bio pripremljen 2016.godine, ali nije usvojen jer je, kazala je Mihajlović, o tom dokumentu bilo mnogo neslaganja unutar vlade.

''Zato današnji dijalog vidim ne samo kao prostor, već kao mogućnost i alat da dođemo što brže do određenih dokumenata koja su ključna za uspostavljanje jednakih uslova za muškarce i žene'', naglasila je Mihajlović.

Na skupu su učestvovali i ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić, predsednik Odbora za proučavanje nacionalnih manjina i ljudskih prava Tibor Varadi, stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob, zamenica šefa Misije Saveta Evrope u Beogradu Nađa Chuk.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.