Brnabić sa ambasadorom Indije i o uvozu vakcina!
Brnabić, Foto: printscreen/youtube

predsednica vlade, ana brnabić

Brnabić sa ambasadorom Indije i o uvozu vakcina!

Srbija je opredeljena za čvršću saradnju, pre svega, u oblasti poljoprivrede, budući da ova grana privrede igra važnu ulogu u našoj zemlji

Objavljeno:

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Republike Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem o bilateralnim odnosima dve zemlje, aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima uvoza vakcina koje se proizvode i razvijaju u ovoj zemlji.

Predsednica vlade istakla je da je Indija veliki prijatelj i važan partner sa višedecenijskom tradicijom dobrih međusobnih odnosa i saradnje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić je čestitala Indiji na dosadašnjim uspesima u razvoju vakcina i izrazila uverenje da će vakcine razvijene u ovoj zemlji dati veliki doprinos prevazilaženju krize izazvane pandemijom i u postizanju kolektivnog imuniteta građana.

Ambasador Indije objasnio je da je njegova zemlja razvila dve vakcine, a da je ona koju pravi indijski Institut za serume u saradnji sa Astra Zenekom dostigla fazu III kliničkih ispitivanja i proizvodnje.

On je istakao da će se u Indiji proizvodi oko 60 odsto vakcina namenjenih svetskom tržištu i da je uskoro planiran i izvoz vakcine protiv virusa Covid - 19. Prijateljske države, u koje se ubraja Srbija, će takođe, a ukoliko postoji interesovanje, moći da dobiju ovu vrstu vakcine, precizirao je ambasador.

Brnabić je navela da Srbija želi da uveze što veći broj vakcina različitih proizvođača, kako bi svojim građanima obezbedila što bolju zaštitu, te da postoji interesovanje za saradnju u ovoj oblasti sa Indijom.

Na sastanku je razgovarano i o nastavku rada Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju, kao i privrednoj saradnji naših zemalja.

Srbija je opredeljena za čvršću saradnju, pre svega, u oblasti poljoprivrede, budući da ova grana privrede igra važnu ulogu u našoj zemlji, navodi se u saopštenju.

Ambasador Batačardži ocenio je da u Indiji, kao velikoj zemlji uvoznici, postoji mogućnost za veću prisutnost srpskih proizvoda, a kao dobar primer naveo je izvoz jabuka srpskih proizvođača u ovu zemlju i izrazio očekivanje da će ovakvih primera u budućnosti biti mnogo više.

Premijerka Brnabić izrazila je uverenje da će se uskoro nastaviti i dobra praksa bilateralnih susreta zvaničnika dveju zemalja na visokom i najvišem nivou.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.