PREDSEDNIK OTKRIO TEŽINU BORBE ZA VAKCINE: "Pisao sam Si Đinpingu..."
Niko u regionu, osim male količine koju je dobila Albanija, nije dobio vakcinu sem Srbije, Foto: Printscreen/RTS

iskreno

PREDSEDNIK OTKRIO TEŽINU BORBE ZA VAKCINE: "Pisao sam Si Đinpingu..."

Kazao je da je pisao i kineskom predsedniku Si Ðinping

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će se u narednih sedam do osam dana završiti pregovori i oko nabavke kineske vakcine, nakon što su u Srbiju stigle prve količine Fajzerove i Sputnjik V vakcine.

Vučić je za TV Hepi rekao da je kineska vakcina "izuzetno kvalitetna", ali da je verovatno i najskuplja.

Kazao je da je pisao i kineskom predsedniku Si Ðinping, gde je naveo da je Srbija zainteresovana za njihovu vakcinu, ali i da je zamolio za popust za našu zemlju.

Vakcine smo dobili jer smo ih platili

Upitan da prokomentariše pojedina pitanja u javnosti, ne samo našoj, već i široj, kako je Srbija uspela da nabavi Fajzerovu vakcinu među prvima, dok mnoge evropske zemlje nisu, Vučić je kratko odgovorio da je naša zemlja napavila vakcinu jer je platila.

- Hvala i Amerikancima što su odlučili da nam prodaju vakcinu. Niko u regionu, osim male količine koju je dobila Albanija, nije dobio vakcinu sem Srbije. Mi smo je platili, da je nismo platili, ne bismo je ni imali - rekao je Vučić.

"Oslanjali smo se na sebe i sopstvene snage"

Istakao je da se naša država "oslanjala na sebe i sopstvene snage" i da je naš državni vrh negde "predosećao" da će vakcine u okviru evropskog Kovaks plana stići kasno.

- Imamo poverenje u EU i komesara Olivera Varhejia, ali znali smo da ćemo na vakcine čekati malo duže. Neće ih biti ni u januaru, a videćemo kasnije - naveo je Vučić.

Upitao je, kako bi naš narod reagovao kada bi se svi u regionu vakcinisali, Hrvati, Mađari, Bugari, a da mi nemamo vakcinu.

Izrazio je nadu da će Srbija uskoro krenuti u nabavku Astra-Zeneka vakcine, Moderne, ali i ostalima koji je proizvode.

- Sve su odlične vakcine. Mi smo jedna od retkih zemalja koja je omogućila pravo na izbor svojim građanima, poručio je Vučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.