MILIONI ZA ČLANARINE: Evo koliko će Srbiju da košta učešće u međunarodnim organizacijama!
Budet za učešće i članarine, Foto: Printscreen/RTS

otkriveno!

MILIONI ZA ČLANARINE: Evo koliko će Srbiju da košta učešće u međunarodnim organizacijama!

Prema podacima sa sajta Ujedinjenih nacija, Srbija godišnje uplaćuje 785.494 dolara u "svetsku kuću"

Objavljeno:

Srbija će tokom 2021. godine platiti oko 370 miliona dinara za članarine u međunarodnim organizacijama, predviđeno je u republičkoj kasi.

Za tzv. kontribucije, Skupština Srbije koja ima delegacije u devet institucija izdvojiće 26 miliona dinara, dok je u delu budžeta koji se odnosi na Ministarstvo spoljnih poslova, za članstvo izdvojeno 340 miliona dinara.

Prema podacima sa sajta Ujedinjenih nacija, Srbija godišnje uplaćuje 785.494 dolara u "svetsku kuću".

Za parlament je najznačajnija Parlamentarna skupština Saveta Evrope koju broji 47 zemalja Starog kontinenta i gde su često na dnevnom redu teme koje se tiču Kosova i Metohije.

- Dok ne uđemo u Evropsku uniju, SE nam je najznačajnija organizacija zbog vladavine prava i razvoja demokratije. Takođe i što se tiče prava manjina, jer Evropska unija od Saveta Evrope preuzima izveštaje o ovoj temi. Ovde značajno učešće ima i Rusija - kaže, za "Novosti", Elvira Kovač, poslanik SVM, član naše delegacije pri SE.

Sedište SE je u Strazburu i godišnje se za članarinu izdvaja oko 30.000 evra.

Poslanik SPO Aleksandar Čotrić i član delegacije u Interparlamentarnoj uniji pravoslavlja kaže, za "Novosti", da Srbija godišnje uplaćuje 10.000 evra ovoj organizaciji.

- Toliko izdvajaju i Rumunija i Bugarska. Najveći teret članarina ide Grčkoj i Rusiji, koje godišnje daju po 300.000 evra - objašnjava Čotrić.

Skupština Srbije ima delegacije i u Interparlamentarnoj uniji, Parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative, PS Crnomorske ekonomske saradnje, OEBS, PS Frankofonije, PS Mediterana, PS NATO, PS Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Inače, prisutnost Srbije na raznim zasedanjima, forumima i odborima je važno kako bi se čuli stavovi Beograda, posebno u godinama kada se vode pregovori o statusu južne srpske pokrajine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.