Vujović: INTENZIVNO RADIMO NA PROBLEMU ZAGAĐENJA VAZDUHA! To pitanje je prisutno više od TRI DECENIJE U SRBIJI!
Irena Vujović, Foto: Youtube printscreen

kvalitet vazduha

Vujović: INTENZIVNO RADIMO NA PROBLEMU ZAGAĐENJA VAZDUHA! To pitanje je prisutno više od TRI DECENIJE U SRBIJI!

Ministarka je istakla da je prethodnih godina ugašen veliki broj kotlarnica na mazut i ugalj u cilju poboljšanja vazduha.

Objavljeno:

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je povodom današnjih protesta da kvalitet vazduha nije na zavidnom nivou i da je taj problem prisutan decenijama, ali da je neodgovorno i tendenciozno govoriti da država ne radi ništa po tom pitanju i da su građani uskraćeni za informacije o stanju vazduha.

- Briga za životnu sredinu i kvalitet vazduha koji svi udišemo je opravdana, ali to nije pitanje koje treba da se zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe. Među okupljenima na današnjem protestu su građani koji su s pravom zabrinuti, ali i politički profiteri koji su bili 12 godina na vlasti i za to vreme ništa nisu uradili, već su nagomilane probleme ostavili u nasleđe ovoj vlasti. Krajnje je vreme da se prestane sa politizacijom problema zagađenja koji je prisutan poslednjih 30 godina, a na čijem rešavanju intenzivno radimo - rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da je prethodnih godina ugašen veliki broj kotlarnica na mazut i ugalj u cilju poboljšanja vazduha. Država ulaže velika sredstva u izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova u energetskom sektoru.

- U toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TE Nikola Tesla A i B, koja će doprineti da se emisija sumpor - dioksida svede na minimum. Pored toga, ministarstvo će ove godine subvencionisati zamenu kotlarnica u vrtićima, školama i domovima zdravlja, kako bi se omogućio prelazak na čistije energente. Za subvencije za zamenu kućnih ložišta moći će da konkurišu i građani. Nastavićemo i sa dodelom subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila za koja postoji interesovanje, što je važno sa aspekta zaštite životne sredine jer će povećanje upotrebe ekoloških vozila doprineti redukciji zagađenja koje dolazi iz saobraćaja. U planu su i projekti pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina koji će se sprovoditi u jedinicama lokalne samouprave - navela je Vujović.

Ministarka je dodala da niko ne može da očekuje da se problem aerozagađenja reši brzo, ali da se intenzivno radi na tome.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.