GORAN VESIĆ OTVORIO DUŠU I OPISAO NAJLEPŠI BOŽIĆ NA SVETU! Evo gde je bilo najlepše i šta pamti ceo život!
Goran Vesić, Foto: Tanjug

neverovatno

GORAN VESIĆ OTVORIO DUŠU I OPISAO NAJLEPŠI BOŽIĆ NA SVETU! Evo gde je bilo najlepše i šta pamti ceo život!

Pojasnio je da će se linijski park nalaziti na mestu gde je decenijama bila železnička pruga, koja je odvajala Beograd od reka.

Objavljeno:

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić čestitao je Božić svima koji ga slave po Julijanskom kalendaru, sa porukom da budemo solidarni i nastavimo da pomažemo jedni drugima, kao što je to bio slučaj tokom epidemije korona virusa.

Vesić je naveo da se tog praznika seća još iz detinjstva, ali da je najlepši Božić proslavio pre nekoliko godina kada je bio u Vitlejemu, u Izraelu.

"To je pravo mesto gde može da se proslavi Božić. Kada se nađete u Vitlejemu, u Crkvi Hristovog rođenja, bez obzira na to da li ste vernik ili niste vernik, imate poseban osećaj prema mestu gde se rodio Isus Hrist", rekao je Vesić u intervjuu za "Kurir" u kom je govorio i o realizovanim i planiranim projektima u srpskoj prestonici.

Između ostalog, pomenuo je Beogradsku tvrđavu koja se, kako je istakao, uređuje kao nikada u svojoj istoriji.

Podsetio je da je u decembru prošle godine završena obnova kompleksa Sahat i Barokne kapije koji je, dodao je, najbolji primer šta se sve dešavalo s Beogradskom tvrđavom kroz istoriju.

"Mi smo tokom prošle godine obnovili ovu kapiju. Uradili smo vizitorski centar, koji se može koristiti za književne večeri, koncerte", rekao je Vesić i dodao da je iznad kompleksa Sahat i Barokne kapije napravljen plato koji se može koristiti za razne namene.

Vesić je podsetio da su prošle godine u tom delu grada renovirana tri mosta - ispred Despotove kapije, Zindan kapije i Kapije Karla VI, napravljen potporni zid na šetalištu, uređene sve staze, Damad Ali-pašino turbe, česma Mehmed paše Sokolovića, rekonstruisan spomenik "Pobednik" i plato na kom se nalazi, Malo stepenište Jelisavete Načić, Veliko stepenište, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, osvetljeni svi bedemi.

"Nikada u samu tvrđavu nije uloženo kao što je uloženo poslednjih nekoliko godina. Tokom ove godine čekaju nas dva velika poduhvata na tvrđavi - obnova Zindan kapije, za šta ćemo odvojiti milion evra i nadam se da ćemo dobiti pomoć od Ministarstva kulture i obnova Kapije Karla VI koja je poslednji pravi i jedini ostatak austrijske vlasti u Beogradu", rekao je Vesić.

Sve to pokazuje koliko se poslednjih godina uložilo u kulturu u Beogradu, kaže Vesić i dodaje da je u planu rekonstrukcija Muzeja Grada Beograda, galerije na Kosančićevom vencu, teatra "Bojan Stupica", zgrade pozorišta "Dadov", pozorišta "Boško Buha"...

Pomenuo je i projekat izgradnje Linijskog parka, odnosno parka od Beton hale do Pančevačkog mosta koji će biti dugačak skoro pet kilometara i koji će, istakao je, sigurno transformisati taj deo grada.

Pojasnio je da će se linijski park nalaziti na mestu gde je decenijama bila železnička pruga, koja je odvajala Beograd od reka.

"Kada smo staru Železničku stanicu tokom izgradnje 'Beograda na vodi' preselili na Prokop, pruga je izgubila smisao. Tada se postavilo pitanje šta da uradimo sa tom prugom, koja je išla duž reke osam-devet kilometara i doneli smo odluku da napravimo park po ugledu na atrakciju koju je Njujork napravio, Hajvej (Highway), bivši metro na stubovima", rekao je Vesić.

Naveo je da će beograski Linijski park imati deset prostornih celina i da će obuhvatiti pet kilometara biciklističkih staza, oko 100.000 metara kvadratnih novih pešačkih površina, 200.000 metara kvadratnih zelenih površina, oko 5.000 stabala, 500 novih klupa i 1.000 novih parking mesta ispod zemlje.

"Linijski park će biti ne samo velika atrakcija nego će potpuno pokazati transformaciju Beograda i promeniti odnos sugrađana prema svojim rekama. U parku će biti i novi Muzej Nikole Tesle, koji će se nalaziti u staroj centrali Snaga i svetlost, a prema Dubrovačkoj ulici će biti mesto za nekoliko fakulteta umetnosti", rekao je Vesić.

Dodao je da su Beogradu potrebne nove zelene površine i da postoji ambiciozan plan da se zasadi milion stabala u narednih deset godina.

"Plan je da imamo 25 odsto pod zelenim površinama, što je teško dostupno, ali ako nemamo visoke ciljeve, nećemo moći ni da ih ostvarimo. Ove godine smo imali akciju zamene drvorednih stabala koja su bila oštećena, a zamenili smo više od 700 stabala. Trudimo se da grad bude zeleniji", dodao je Vesić.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.