MINISTARKA NAJAVILA HITNO ČIŠĆENJE POTPEĆKOG JEZERA! Smeće koje bacate OZBILJNO UGROŽAVA životnu sredinu!
Irena Vujović, Foto: Dado Đilas

NAJAVLJENO ČIŠĆENJE

MINISTARKA NAJAVILA HITNO ČIŠĆENJE POTPEĆKOG JEZERA! Smeće koje bacate OZBILJNO UGROŽAVA životnu sredinu!

Ističe da je dogovorena hitna intervencija i čišćenje Potpećkog jezera, a akciju će sprovesti JVP "Srbijavode" i EPS.

Objavljeno:

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je hitno čišćenje Potpećkog jezera od nagomilanog otpada koji su prethodnih dana naneli bujični potoci preko pritoka reke Lim.

Ministarka je navela da velika količina smeća koje završi u rekama ozbiljno ugrožava životnu sredinu i da je neophodno hitno rešavanje problema.

"Svedoci smo zastrašujućih slika otpada koji pluta Drinom i Limom. Stoga je Ministarstvo za zaštitu životne sredine iniciralo hitan sastanak sa resornim Ministarstvom poljoprivrede u okviru kog se nalazi i Direkcija za vode i 'Srbijavode' dakle javno komunalno preduzeće, bili su i predstavnici EPS-a i na sastanku je dogovoreno da hitno moramo da intervenišemo", navela je Vujovićeva za RTS.

Ističe da je dogovorena hitna intervencija i čišćenje Potpećkog jezera, a akciju će sprovesti JVP "Srbijavode" i EPS.

"Javno preduzeće 'Srbija vode' će hitno intervenisati u narednim danima. Preduzeće 'Elektroprivreda Srbije' će uklanjati smeće oko hidroelektrane 'Višegrad' zajedno sa preduzećem iz BiH i to je ono što će značajno promeniti sliku", objašnjava Vujovićeva.

Ističe da je potrebna koordinacija akcija, da se uključi velika mehanizacija iz svih opština koje su pogođene tom ekološkom katastrofom.

"Ono što je izuzetno važno je to da moramo koordinisati te akcije. Pored čamaca i mehanizacije, potrebno je obezbediti i više stotina kamiona za transport otpada koji će se odvoziti na deponiju 'Duboko' u Užicu", navodi ministarka.

Dodaje i da su upućeni zahtevi za hitne sastanke resornim ministarstvima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

"Ovo je višedecenijski problem koji mora svakako da se rešava u saradnji sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom pošto mi sada imamo situaciju da je velika količina smeća iz Crne Gora rekama dospela do Srbije", navela je ministarka.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.