PREDSEDNIK VUČIĆ DONEO ODLUKU: Za Božić na Hilandaru
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Foto: Nemanja Nikolić

NE TRAŽI POSEBAN TRETMAN

PREDSEDNIK VUČIĆ DONEO ODLUKU: Za Božić na Hilandaru

Prema informacijama Novosti, Vučić će prisustvovati večeri na Badnje veče, a u dva ujutru i svečanoj službi

Objavljeno:

Badnji dan i Božić predsednik Aleksandar Vučić provešće na Hilandaru. To će biti prva zvanična poseta jednog predsednika Srbije srpskom manastiru na Svetoj Gori, u protekle dve decenije.

Prema informacijama Novosti, Vučić će prisustvovati večeri na Badnje veče, a u dva ujutru i svečanoj službi. Takođe, planirano je da bude prisutan i na božićnoj liturgiji i da se pokloni svim svetinjama čuvene hilandarske riznice, poput Bogorodice Trojeručice i Bogorodice Mlekopitateljnice.

Predviđen je i razgovor sa igumanom carske lavre Metodijem koji će ga upoznati sa životom monaha, ali i sa dinamikom radova na obnovi svetinje koja je stradala u velikom požaru 2004. godine. Vatrom je tada zahvaćeno osam građevinskih celina, dok su trpezarija Svetog kralja Milutina iz 14. veka i paraklis Svetih arhanđela pretrpeli oštećenja. Požar je zahvatio polovinu manastirskog kompleksa.

Predsednik je voljan da naloži još veća ulaganja u restauraciju Hilandara, kako bi se radovi što pre priveli kraju. Takođe, saznaje se i da šef države nije tražio nikakav poseban tretman u odnosu na druge vernike koji dolaze na Svetu Goru.

Inače, Vučićev prethodnik Tomislav Nikolić je za svog mandata boravio više puta na Hilandaru, ali su to bile privatne posete, dok je zadužbinu Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog Vojislav Koštunica pohodio kao premijer 2006. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.