SPS ĆE DA PODRŽI VUČIĆA NA IZBORIMA 2022: Dačić progovorio i o prva dva meseca na čelu parlamenta
Ivica Dačić, Foto: Kurir TV

ŠEF SPS

SPS ĆE DA PODRŽI VUČIĆA NA IZBORIMA 2022: Dačić progovorio i o prva dva meseca na čelu parlamenta

Naša koalicija sa SNS-om je stabilna i efikasna i nemamo nikakav problem da još jednom pitamo građane da li nam daju poverenje

Objavljeno:

Ako neko očekuje da dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima treba da zameni izbore i da zameni Skupštinu, pa da se njime pravi neka prelazna Vlada ili da se menja vlast onda bolje da ne učestvuje jer ni mi ni EP nećemo takvu lakrdiju, rekao je Ivica Dačić predsednik Narodne skupštine u intervjuu za “Blic”.

Na pitanje o nastavku dijaloga vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom EU o izbornim uslovima i mogućnosti dogovor, Dačić je odgovorio:

Neće biti prvi put da razgovaramo na ovaj način, ranije smo postizali dogovore, Skupština ih je brzo pretočila u zakone, a Evropska unija je konstatovala da je to bio pozitivan korak. Nema razloga da sada bude drugačije. Ja samo podsećam da tek treba da utvrdimo konkretne teme za razgovor, a teme ne mogu da izlaze iz okvira izbornih uslova. Ako neko očekuje da ovaj dijalog treba da zameni izbore i da zameni Skupštinu, pa da se na njima pravi neka prelazna vlada ili da se menja vlast, onda bolje da ne učestvuju, jer ni mi ni Evropski parlament nećemo takvu lakrdiju.

Zdravko Ponoš iz Narodne stranke kaže da vi ne možete da vodite dijalog jer ste zainteresovana strana. Da li razumete takve prigovore?

Niko ozbiljan to ne razume. Ko treba da vodi razgovore? Neko privatno društvo koje nikad nije učestvovalo na izborima, nema nikakav legitimitet, a misli da može da vodi državu bez izbora i bez parlamenta? Ovo nije plemenska zajednica, nego razvijena evropska demokratija 21. veka i ovde važe stroga pravila, a u njihovom centru je parlament, čiji sam ja predsednik. Hteli su da učestvuje i Evropski parlament, i onda su se ljutili kad su evropski parlamentarci posle izbora rekli da je njihov glavni sagovornik Skupština Srbije i partije koje su ušle u parlament. Dakle, izašli smo u susret svim njihovim zahtevima i čekamo ih. Neću da dozvolim nikakva uslovljavanja i pravljenje cirkusa od demokratije i od parlamenta. Uostalom, ovo je za nas sporedni posao, Narodna skupština ima mnogo svojih redovnih obaveza.

Sada ćete praktično biti na istoj strani sa ministarkom za društveni dijalog Gordanom Čomić. Da li se dobro poznajete i hoće li vam to biti neobično?

Ona je član Vlade, a ja sa svim članovima Vlade imam odlične odnose. Sve i da nije tako, naša dužnost nas obavezuje da maksimalno sarađujemo, jer nismo mi ovde kao privatne ličnosti, pa da nam se neko sviđa ili ne sviđa. Ministarka Čomić i ja se dugo poznajemo, pre svega iz rada u Skupštini, i ja sam uvek poštovao njenu ozbiljnost i odgovornost, bez obzira što smo politički bili na različitim stranama. Nadam se da to važi i sa njene strane. Uglavnom, imamo pred sobom zajednički posao i na njemu ćemo maksimalno da sarađujemo.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su socijalisti na oko 11 odsto. Mnogi kažu da je to misterija i da je SPS pored SNS, jedina stranka koja ne gubi podršku. Kako to objašnjavate?

Nije to nikakva misterija, a to najbolje pokazuju rezultati poslednjih izbora, gde su jedino SPS i SNS održale parlamentarni status, uz Šapićev SPAS, koji je nova grupacija u Skupštini. To pokazuje veliku vitalnost socijalista, jer smo očuvali i uvećali podršku i onda kada SNS potpuno dominira političkom scenom. Mi smo najdugovečnija partija u Srbiji, jer kad smo se nedavno podsećali na 30 godina od prvih višestranačkih izbora u Srbiji, vidite da je na sceni još samo SPS. To nije slučajno. Mi smo imali uspone i padove, bili smo i na vlasti i u opoziciji, ali imamo jaka uverenja, imamo ljude koji veruju u naše ciljeve i uvek smo imali snage da se menjamo, podmlađujemo, a da u tome nikad ne izneverimo ni svoj program, ni svoje birače. Svako ko je zbog toga iznenađen, ne zna baš mnogo o politici.

Jeste li razgovarali sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem o izborima 2022? Hoćete li na njih izađi zajedno?

Razgovarali smo o tim izborima i slažemo se da je za Srbiju dobro da u istom trenutku kaže šta misli o svim nivoima vlasti – i o predsedniku i o parlamentu i Vladi. Odluke koje donosimo su takve da traže jak legitimitet u narodu, a to ćemo najbolje da proverimo na izborima. Da li ćemo ići zajedno ili zasebno, kao do sada, još nije bilo reči jer je rano za takve dogovore, ima za to vremena. Uglavnom, naša koalicija sa SNS-om je stabilna i efikasna i nemamo nikakav problem da još jednom pitamo građane da li nam daju poverenje. Ako mi ne bežimo od izbora, ne znam zašto se opozicija njih plaši, valjda im je stalo da što pre dođu na vlast. A možda imaju drugačiju računicu, pa zbog toga opet pričaju o bojkotu, i traže opravdanje za svoj nerad.

Šta ćemo sa predsedničkim izborima? Hoćete li imati jednog, zajedničkog kandidata ili svako svog?

Mi smo već jednom, na prošlim izborima, podržali kandidaturu Aleksandra Vučića i to je bio prvi put da SPS ne izađe sa svojim kandidatom. I nismo pogrešili, naprotiv. Pokazali smo da naš stranački interes nije važniji od državnog interesa, a to je bila podrška Vučiću kao nesumnjivo najboljem čoveku za to mesto. Moje mišljenje je da to treba ponovo da uradimo, jer je njegova podrška ogromna, a to što zajedno radimo već godinama odgovara svim našim ciljevima i dobro je za Srbiju. Videćemo, ima još vremena za te dogovore i u okviru SPS-a i sa Aleksandrom Vučićem, znaćemo na vreme. Ono što već sad znam je da ćemo ponovo da donesemo najbolju odluku za Srbiju.

Već dva meseca ste na čelu Skupštine, da li vašem senzibilitetu više odgovara ta funkcija ili ministarstvo?

Ja sam u parlament biran svaki put u poslednjih 28 godina i ovo za mene nije nikakva novina, osim, naravno, što predsednik Skupštine ima još više zaduženja od narodnih poslanika. Hoću da kažem da mi nije trebalo mnogo vremena za navikavanje, što se i vidi u protekla dva meseca, jer smo radili efikasno, ponekad i vikendom, doneli smo za kratko vreme dosta važnih zakona, bilo je i javnih slušanja, a po prvi put smo na plenarnoj sednici razmatrali godišnji Izveštaj Evropske komisije. Naravno, posao ministra traži da se mnogo više posvetite jednoj oblasti, na primer spoljnoj politici i to ima posebnu draž. Ali na mestu predsednika Skupštine možete i morate da pokažete znanje i odgovornost prema svim pitanjima koja vam dolaze na dnevni red. Da dođete do tog nivoa potrebne su godine i iskustvo, baš ono što sam stekao do sada.

Iz onog što možemo videti u tv prenosima, utisak je da su izlaganja poslanika prilično burna, iako opozicije nema. Šta vi mislite? Da li se preteruje?

Nemam ništa protiv burne rasprave, to je dobro za parlament, ja to ne sprečavam, ponekad čak i podstičem. Ali granica mora da se zna. Svako od poslanika, pre nego što uđe u salu, mora kod sebe već da ima ugrađenu tu granicu, da dobro zna dokle je dozvoljeni politički žar, a kada to prelazi u narušavanje dostojanstva, ili vređanje. Onda ja stupam na scenu, a odnedavno mi u tome pomaže i Kodeks, on će biti važna zaštita dostojanstva i tolerancije. Neće on preko noći da iskoreni neke loše navike, ali će da ih smanji na prihvatljivu meru.

Da li držite stvari pod kontrolom?

Nemoguće je da držite parlament pod kontrolom, onda to ne bi bio parlament. A ako pod tim podrazumevate vođenje jednog ozbiljnog i velikog tela, najvišeg po autoritetu u svakoj demokratiji, da ono radi brzo, efikasno i da ispunjava svoj zadatak, onda držim kontrolu. Sećam se nekih ranijih vremena kada smo imali beskrajne sednice, bez donetih odluka, gde je Skupština više izgledala kao veliki TV-studio za namicanje političkih poena, a problemi se nisu rešavali, onda to samnom nećete da gledate.

Kada govorimo o merama protiv epidemije, kako biste ih ocenili i uopšte rad Kriznog štaba?

Setite se početka epidemije i svih onih žalbi da imamo najtvrđe mere u Evropi, da bi se odmah ispostavilo da smo reagovali najbrže i da su naše mere prihvatili skoro svi ostali. Od tada, pa do danas, ne mogu da nađem nijednu grešku u odlukama koje smo donosili. Zato je već sada naš rezultat u borbi protiv korone u samom evropskom vrhu, to je konstatovala i Evropska komisija. Ogromnu zaslugu za to imaju naši zdravstveni stručnjaci, koje trpe strašan pritisak, ali i oni i sve njihove kolege iz zdravstva biće na kraju naši najveći heroji u pobedi nad virusom. Jedna smo od tri države koje su prve počele vakcinaciju, i to pre EU, a nadam se da ćemo biti među prvima koji će se osloboditi epidemije.

Da li se pridržavate epidemioloških mera i hoćete li se vakcinisati?

I kao ministar spoljnih poslova i sada maksimalno se pridržavam svih mera i na sreću nisam imao nikakve probleme. Moram i zbog posla koji obavljam, ali i zbog toga što imam i druge zdravstvene rizike, tako da se od početka testiram kad god je potrebno i vodim računa o drugim merama. Vakcinisaću se, naravno, to sam se dogovorio i sa predsednikom Vučićem, jer će i on da primi neku od vakcina, ali onda kada prođu prioritetne grupe, kojima je vakcina više neophodna.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.