OGLASIO SE I STEFANOVIĆ: Srbija vraća obavezno služenje vojnog roka?
Nebojša Stefanović, Foto: Youtube printscreen

važan korak podržan

OGLASIO SE I STEFANOVIĆ: Srbija vraća obavezno služenje vojnog roka?

Deset godina otkako je ukinuta obaveza služenja vojnog roka, dobar deo društva ne može da se pomiri sa činjenicom da mladi muškarci više ne moraju da provedu određeni period života služeći pod oružjem

Objavljeno:

Nasuprot nekim stavovima stoji gotovo jednoglasna podrška građana za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

U nedavnom istraživanju Beogradskog centra za bezbednosnu politiku više od 70 odsto građana se izjasnilo da podržava taj korak.

Prema pisanjima nekih beogradskih medija u Ministarstvu odbrane se uveliko radi na izradi elaborata, kako bi se procenili svi aspekti ovog pitanja.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je večeras da se ozbiljno razmišlja o vraćanju služenja vojnog roka, ali je istakao da odluka o tome neće biti brzopleto doneta, jer je važno da se čuju svi argumenti.

“Mi smo pre 10 godina zamrznuli služenje vojnog roka, odnosno suspendovali, ono nije ukinuto, u zakonu postoji ta odredba i mogućnost, ali pred nama je nekoliko važnih pitanja”, rekao je Stefanović.

“Hoćemo da u jednoj širokoj javnoj raspravi, u razgovoru sa građanima i strukom donesemo odluku koja će garantovati da Vojska Srbije ima urednu popunu, da ima rezervu… Pažljivo osluškujemo sve argumente”, rekao je Stefanović.

On je dodao da bi se sa redovnim služenjem vojnog roka smanjila potreba za angažovanjem profesionalnih vojnika, ali i da treba razmišljati gde bi vojnici bili smešteni i kakvu bi obuku imali.

“Nažalost, do 2012. godine resursi, poput kasarni, regrutnih centara i centara za obuku su desetkovani, zato moramo da razmišljamo ozbiljno, gde će vojnici biti smešteni, kakvu će obuku i opremu da imaju, i da država i Vojska imaju korist od toga”, rekao je Stefanović.

Ponovio je da se ozbiljno razmišlja o tome, ali da će odluka biti doneta onda kada bude bila zrela i kada se čuju svi argumenti u konsultaciji sa svim učesnicima procesa, pre svega sa Vojskom i Generalštabom.

Vlada Srbije donela odluku o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka od 1. januara 2011. godine. U vojsku su se od 1.1.2011. godine upućivali samo oni koji su to želeli.

Obavezni vojni rok u regionu

Obavezni vojni rok nema nijedna zemlja regiona.

Profesionalne vojnike prva je dobila Slovenija – 2003. godine, dok su Makedonija i Crna Gora bez ispraćaja u vojsku ostali 2006.

Godinu dana kasnije, i Bosna i Hercegovina je ukinula obavezni vojni rok.

Hrvatska je vojni rok dobrovoljnom službom zamenila 1. januara 2008. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/pbjektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.