OVO NIJE VREME NUŠIĆA, ŽENE SU DANAS MINISTARKE: Zorana Mihajlović objasnila neke STVARI!
Zorana Mihajlović, Foto: Pritnscreen

oštra, ali pravična

OVO NIJE VREME NUŠIĆA, ŽENE SU DANAS MINISTARKE: Zorana Mihajlović objasnila neke STVARI!

Ona je podsetila da su pokušaji Кoordinacionog tela da uvede rodno osetljiv jezik u nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti 2016. godine naišli na velike otpore, koje ne razume...

Objavljeno:

Predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnoravnost ministarka Zorana Mihajlović izjavila je danas da rodno senzitivan jezik još nije zvanično deo zakona i da bi trebalo da postoji široka javna rasprava o tome, kao i da se nada da će nakon toga postojati usaglašeni stavovi koji će biti i deo zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Ona je podsetila da su pokušaji Кoordinacionog tela da uvede rodno osetljiv jezik u nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti 2016. godine naišli na velike otpore, koje ne razume, uprkos činjenici da svako ima pravo na svoje mišljenje.

"U nekoliko rečnika, kao što je i Rečnik srpskog jezika Matice srpske, navodi se, na primer, da je ministarka žena koja obavlja ministarsku funkciju. Žene koje predaju u školi ne zovemo profesorima, nego profesorkama, učiteljicama", rekla je Mihajlović, preneto je iz njenog kabineta.

"Jezik prati društvene tokove i menja se, ovo nije vreme Nušića. Кao što žene nekada nisu bile ministarke, astronautkinje, predsednice, danas to jesu i upotrebom imenica u ženskom rodu mi pokazujemo da se one bave tim zanimanjima", navela je Mihajlović.

Ona je ocenila da žene osvajaju sve sfere društvenog života i da je upotreba jezika koji je rodno neutralan diskriminatorna.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.