Dačić: Izveštaj Evropske komisije prvi put na plenarnom zasedanju!
Ivica Dačić, Foto: printsceen RTS2

zasedanje

Dačić: Izveštaj Evropske komisije prvi put na plenarnom zasedanju!

Kako je naveo, ta dinamika je previše opterećena pitanjima koja je EU dodala Srbiji kao specifične uslove, a to je dijalog sa Prištinom

Objavljeno:

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će se na dnevnom redu sednice parlamenta koja je danas počela, a trajaće tri dana, naći izmene Zakona o medijskim servisima, kao i Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama.

Dačić je za tv Prva istakao da se Izveštaj EK prvi put nalazi na redovnom plenarnom zasedanju, a upitan o tome kako vidi napredak Srbije u pregovorima sa EU, predsednik parlamenta kaže da Srbija nije previše zadovoljna njihovom dinamikom.

Kako je naveo, ta dinamika je previše opterećena pitanjima koja je EU dodala Srbiji kao specifične uslove, a to je dijalog sa Prištinom.

"Napredak u pridruživanju uvek je zavisio od napretka u procesu dijaloga s Prištinom. U tom smislu, smatramo da Srbija nepravedno nije dobila otvaranje poglavlja, kao i da je napredak u pregovorima morao da bude brži", istakao je predsednik parlamenta.

Dačić je naveo i da, s druge strane, Srbija odgovorno i ozbiljno prihvata da treba da pregovara i da vidi šta je to što je realno što možemo da uradimo kako bi ispunila svoj deo posla.

Pažljivo je razmatrano i šta je to što EK zamera parlamentu, kaže Dačić i navodi da su većinu promenili.

U tom kontekstu navodi da je donet kodeks ponašanja poslanika, nema više sednica po hitnom postupku, uvedena su javna slušanja, a posle Nove godine će razgovarati i o nastavku međustranačkog dijaloga.

Na konstataciju novinara da se kritike EK najčešće odnose na vladavinu prava i pitanje koliko Skupština može da utiče na to da se te kritike otklone, Dačić kaže da se od parlamenta očekuje da radi na stvaranju zakonskih uslova koji bi pomogli da reforme u toj oblasti budu što bolje.

"Mi nećemo praviti problem. Sve što stigne u Skupštinu će odmah biti na dnevnom redu, neće biti u fiokoma, niti na čekanju", kazao je Dačić i uputio poziv Vladi da što više zakona šalje u Skupštinu, između ostalih i iz oblasti vladavine prava.

Dačić je najavio i da će se posle Nove godine krenuti u razmatranje ustavnih promena što znači, kako je precizirao, da prvo Odbor za ustavna pitanja treba da razmatra, pa Skupština odlučuje da li prihvata taj predlog Odbora, a ako prihvati onda se piše konkretni tekst koji opet ide u Skupštinu i ako se potvrdi ide na referendum.

"Tek posle odluke na referendumu se proglašava. To je dug i ozbiljan proces, nesporno je pitanje da li će se ići u ustavne promene, ali to nije jednostavan proces", dodaje Dačić.

Upitan za međustranački dijalog, Dačić kaže da se sa Dejvidom Mekalisterom dogovorio da razgovaraju nakon Božića i dodaje da je to pitanje o kojem treba da se obave konsultacije.

Podseća da je bilo dogovoreno da taj dijalog ima dve faze, ali u međuvremenu se desilo da neke od tih stranaka nisu ušle u parlament.

Dačić kaže da se mora razgovarati o formatu, o tome koje stranke učestvuju i dodaje da sada ne bi bilo logično da u razgovorima učestvuje Dragan Đilas ili Boško Obradović ili neko od drugih lidera vanparlamentarnih stranaka.

"Generalno moramo da znamo šta su teme, koji je format i na kraju krajeva ko su predstavnici Evropskog parlamenta", kaže Dačić.

Odgovarajući na pitanje zašto parlament zaseda i tokom vikenda i da li ima neke preke potrebe za tim, Dačić kaže da žele da završe sve što je stiglo u parlament od same vlade, nezavisnih institucija i svih onih koji su ovlašćeni da predlažu.

"Da bi se sve to završilo, mora da se radi svaki dan. Od utorka u ponoć, kada se završava redovno zasedanje, do 1. marta ćemo imati vanredna zasedanja, ako i kada se proceni da ima dovoljno zahteva koji su na dnevnom redu i kada postoji hitna, posebna potreba", kaže Dačić.

Podseća da je izabran za predsednika Skupštine 22. oktobra, kao i da je od tada, sa današnjim zasedanjem, održano devet redovnih i dve posebne sednice, što je ocenio dinamičnim.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.