OD NOVE GODINE MASOVNA IMUNIZACIJA, BRNABIĆ NAJAVILA: Do aprila u Srbiji 2 miliona doza vakcina protiv korone!
Ana Brnabić, Foto: Aleksandra Čolić

VAŽNA VEST

OD NOVE GODINE MASOVNA IMUNIZACIJA, BRNABIĆ NAJAVILA: Do aprila u Srbiji 2 miliona doza vakcina protiv korone!

Uslov za početak masovne vakcinacije je pristizanje cepiva u dovoljnim količinama i u kontinuitetu, a prema najavi premijerke Brnabić da ćemo do kraja januara imati milion doza cepiva, taj uslov ćemo brzo ispuniti...

Objavljeno: 12:15h

Vakcinacija protiv kovida 19 biće dobrovoljna i besplatna za građane, dok je planom imunizacije predviđeno da se njome obuhvate svi zaposleni u zdravstvu, vojsci i policiji.

Uslov za početak masovne vakcinacije je pristizanje cepiva u dovoljnim količinama i u kontinuitetu, a prema najavi premijerke Brnabić da ćemo do kraja januara imati milion doza cepiva, taj uslov ćemo brzo ispuniti.

Doktor Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA, među čijih 17 članica su i proizvođači antikovid vakcine, otkriva da će u prvim nedeljama naredne godine u Srbiju stizati po 10.000 do 20.000 doza "Fajzer/Biontekove" vakcine.

- Od februara će se isporuke povećati da bi se postigla dogovorena dinamika: 350.000 doza u prvom kvartalu, ukupno 1,8 miliona do kraja godine - kaže Trkulja. - To je dovoljna količina za kontinuiranu vakcinaciju, a uskoro se na tržištu očekuju i druge vakcine. Zaštita proizvođača "Džonson-Džonson" je u poslednjoj fazi razvoja, očekuje se da početkom sledeće godine budu objavljeni rezultati treće faze ispitivanja i da se uđe u proces registracije. Vakcina koju zajednički prave "Astra Zeneka" i "Oksford" je u procesu registracije. Svet je ovoga puta ekstremno brzo dobio vakcinu, uz zaista "filmski napor" i saradnju farmaceutske industrije i svih regulatornih tela država.

Premijerka Brnabić kaže da će Srbija u januaru, pored isporučenih 4.870 doza od "Fajzer/Bionteka", dobiti još 16.000 doza.

Tokom januara očekujemo znatno veće količine vakcine kineskog "Sinovaka", ali u najskorijem roku i ruske vakcine "sputnjik V".

Ana Brnabić
foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

- Imamo tu dinamiku isporuka "Fajzerovih" vakcina i kako varira prozvodnja, tako varira i isporuka ne samo Srbiji već i svim zemljama sveta - kaže premijerka. - Mi smo očekivali 10.000 doza od "Fajzer/Bionteka" u decembru. Tokom januara očekujemo znatno veće količine vakcine kineskog "Sinovaka", ali u najskorijem roku i ruske vakcine "sputnjik V". Onda tek početkom drugog kvartala očekujemo vakcinu "Astra Zeneke". I ja se nadam da ćemo u razgovorima sa njima uspeti da dobijemo i vakcinu američkog proizvođača "Moderna". Svakako tokom prvog kvartala imaćemo oko dva miliona doza vakcina.

Predrag Kon kaže da će u prvoj fazi biti vakcinisani zdravstveni radnici među kojima su napravljeni prioriteti, u zavisnosti od toga gde rade i koliko su izloženi virusu. Na drugom mestu su zaposleni u domovima za stare, a treći su korisnici domova. Posle njih idu stariji od 65 van domova, pa hronični bolesnici.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.