UJEDINJENE NACIJE ULOŽILE 180 MILIONA EVRA U SRBIJU: Radi se o više od 20 projekata
Ujedinjene nacije, Foto: Lauret Gilleron

veliki rezultati

UJEDINJENE NACIJE ULOŽILE 180 MILIONA EVRA U SRBIJU: Radi se o više od 20 projekata

Projekti koje je UNOPS u Srbiji sprovodio tokom dve decenije doneli su značajne i konkretne rezultate.

Objavljeno:

Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge - UNOPS danas je saopštila da je tokom 20 godina u Srbiji sprovela više od 20 projekata i programa, sa oko 1.600 potprojekata vrednih više od 180 miliona evra.

Ti projekti su u oblastima lokalnog razvoja, socijalne kohezije, dobrog upravljanja i reagovanja u vanrednim situacijama, i daju konkretan doprinos boljem životu gradjana, a finansirali su ih ;Evropska unija, Norveška, Švajcarska, Italija, Velika Britanija, Francuska, Kanada, Japan, Češka, kao i Ujedinjene nacije."Misija UNOPS-a je da pomaže ljudima da izgrade bolji život, i zemljama da ostvare mir i održivi razvoj. Vlada Srbije, nacionalne institucije i medjunarodna donatorska zajednica nas prepoznaju kao pouzdanog partnera sposobnog za sprovodjenje kompleksnih projekata u oblasti društveno-ekonomskog razvoja, infrastrukture, nabavki i ljudskih resursa", rekla je na obeležavanju 20 godina rada UNOPS-a u Srbiji generalna podsekretarka Ujedinjenih nacija i izvršna direktorka UNOPS-a Grete Faremo, zahvalivši se partnerima na poverenju i saradnji.

Svi projekti koje UNOPS u Srbiji sprovodi uskladjeni su sa odgovarajućim nacionalnim strategijama, tako da doprinesu ispunjenju Agende održivog razvoja do 2030. Ujedinjenih nacija, kao i evropskim integracijama Srbije, navodi se u saopštenju.

Posvećenost UNOPS-a u pružanju dvodecenijske podrške Srbiji istakao je u svojoj poruci predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podsetivši na brzo reagovanje u kriznim situacijama, poput poplava iz 2014. godine i još uvek aktuelne epidemije kovida 19.

UNOPS je u Srbiji prisutan ne samo kroz projekte i programe čija je podrška dostupna u više od 100 lokalnih samouprava, već i kroz kancelarije u Novom Pazaru, Nišu i Vranju. ; Uticaj projekata koje je sproveo UNOPS doprineo je jačanju partnerstva u okviru medjunarodne zajednice, što su kroz svoja obraćanja potvrdili i ambasadori EU Sem Fabrici i Norveške Jorn Eugen Jelstad, zamenik ambasadora Švajcarske Žan-Luk Eš, šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, stalna koordinatorka UN-a u Srbiji Fransoaz Žakob i drugi učesnici obeležavanja jubileja UNOPS-ovog rada.

Projekti koje je UNOPS u Srbiji sprovodio tokom dve decenije doneli su značajne i konkretne rezultate, a neki od njih su rekonstrukcija i izgradnja skoro 170 objekata javne infrastrukture, 100 objekata putne infrastrukture i više od 500 stambenih jedinica.

U važne rezultate spadaju podrška za 1.000 preduzeća i preduzetnika, otvaranje 1.400 radnih mesta, kao i omogućavanje investicija vrednih 125 miliona evra, ali i na stotine inicijativa u oblasti inkluzije i rodne ravnopravnosti ili dobrog upravljanja, ističe se u saopštenju UNOPS-a.

Dodaje se da su hitne nabavke neophodne medicinske opreme, koje su omogućile isporuku stotina uredjaja uključujući 150 respiratora u prvim mesecima nakon izbijanja pandemije kovida 19, slika prirode organizacije i njenog doprinosa ukupnim nastojanjima da se pruži pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija.

"U Srbiji radimo 20 godina i iskreno sam zahvalna svima koji su nas podržavali, koji su verovali u nas, i koji su nam poverili značajne inicijative. UNOPS je razvijao i implementirao projekte prilagodjene različitim kontekstima, kako bi gradio sinergije izmedju različitih nacionalnih i medjunarodnih normativnih okvira, kako bismo dali konkretan doprinos održivom razvoju Srbije i boljem životu njenih gradjana", ;rekla je šefica kancelarije UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.