MINISTAR FINANSIJA SINIŠA MALI: Frilenseri nisu u radnom odnosu, gastarbajteri jesu
Printscreen/ Siniša Mali u Skupštini grada Beograda, Foto: Prinrscreen

SKUPŠTINA SRBIJE

MINISTAR FINANSIJA SINIŠA MALI: Frilenseri nisu u radnom odnosu, gastarbajteri jesu

- Frilenseri su postali kritična masa poslednjih godina kao i grupa na koju treba obratiti pažnju - navodi Mali

Objavljeno:

Tokom rasprave o Predlogu zakona o digitalnoj imovini, poslanica SPAS-a Marina Raguš rekla je da joj je drago što Srbija uvodi korišćenje kriptovaluta, a na pitanje o razlici između gastarbajtera i frilensera, ministar finansija Siniša Mali joj je odgovorio da je razlika u tome što frilenseri nisu u radnom odnosu.

Mali je rekao i da će sledeće godine razgovarati sa frilenserima o eventualnim promenama nekih zakona, ali je takođe istakao da treba sagledati sve efekte, razgovarati sa svima i da se poreske zakone ne bi trebalo često menjati.

- Ne mogu da budem neodgovoran ministar finansija samo zato što je neko propustio nešto da pročita ili neko nešto nije video. Niko ne želi da se poreski zakoni menjaju iz dana u dan, moramo da imamo sistematski i dugoročni pristup - poručio je Mali u Skupštini Srbije.

On je naveo da su se pojedini frilenseri organizovali i da rade kao preduzetnici i samim tim plaćaju porez državi, a da je jedno udruženje svu krivicu, zbog toga što ne plaćaju poreze, prebacilo na Poresku upravu.

Frilenseri su, kaže, postali kritična masa poslednjih godina, odnosno ima ih toliko u sistemu Poreske uprave da ih je ona identifikovala kao grupu na koju treba obratiti pažnju.

Mali je podsetio i da građani Srbije koji rade u inostranstvu poreze plaćaju u tim zemljama. Raguš je poručila da joj drago što Srbija uvodi kriptovalute, ali da će i dalje biti problema u smislu zakonske regulative.

Kako je dodala, digitalizacija treba sve da transformiše i podigne na nivo digitalne realnosti. "Biće nam potreban i ombudsman za digitalno društvo, imaćemo mnogo problema", rekla je ona u Skupštini.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.