DAČIĆ UNEO PROMENE U SKUPŠTINU: Novi parlament usvojio po hitnom postupku 3 od 14 zakonskih propisa!
Ivica Dačić, Foto: Ana Paunković

ispunio obećanje

DAČIĆ UNEO PROMENE U SKUPŠTINU: Novi parlament usvojio po hitnom postupku 3 od 14 zakonskih propisa!

Naime, od 2016. pa do izbora u junu 2020. godine, gotovo 40 odsto zakona imalo je "oznaku" hitnosti...

Objavljeno: 10:39h

Ovako je počelo da se ostvaruje obećanje predsednika zakonodavnog doma Ivice Dačića "da više neće biti brzih donošenja akata, osim u izuzetnim slučajevima", što je bila boljka prethodnog poslaničkog tima.

Naime, od 2016. pa do izbora u junu 2020. godine, gotovo 40 odsto zakona imalo je "oznaku" hitnosti. Tako je 348 usvojeno po redovnoj proceduri, a 207 po ubrzanoj, zbog čega je iz EU nekoliko puta stizala i opomena. Iako je mandat morao da započne hitnim usvajanjem rebalansa budžeta za 2020, a zatim i akta o kaznama za nepoštovanje mera zbog pandemije virusa korona, Dačić je kasnije sednice uveo u mirniji tempo.

- Radimo po redovnom postupku, nema hitnih, a sednice se zakazuju sedam dana unapred. Zakon najmanje 15 dana boravi u skupštinskim odborima, jer kad je po hitnom postupku, već sutra mora u plenum, a odbori o tome ne raspravljaju na određeni način - naveo je Dačić.

Prema Poslovniku, Vlada može da traži da usvajanje zakona bude "ubrzano" samo ako se njime "uređuju pitanja i odnosi nastali usled okolnosti koje nisu mogle da se predvide, a nedonošenje zakona moglo bi da prouzrokuje štetne posledice po život i zdravlje ljudi, bezbednost zemlje i rad organizacija, kao i radi ispunjenja međunarodnih obaveza i usklađivanja propisa s EU". U tom slučaju, sednica parlamenta se zakazuje 24 časa pošto je dokument stigao u parlament, pa su se često čule primedbe da poslanici koji o njemu treba da polemišu, nemaju vremena ni da ga čestito pročitaju.

Ubrzanim ritmom u proteklom sazivu raspravljalo se o zakonima iz svih oblasti, a teško da se može reći da su ispunjavali uslove hitnog postupka. Ova navika da se na zakone stavlja oznaka "hitno" traje maltene od uvođenja višestranačja. Najviše brzih usvajanja bilo je 2008. godine i to čak 92 odsto, a najmanje 1994. - sedam procenata.

Tokom 2016. godine gotovo polovina zakona bila je "hitna" - 42 su doneta po redovnoj, a 39 po ubrzanoj proceduri. U 2017. odnos je bio 50 prema 37, dok su godinu kasnije poslanici o 114 zakona polemisali mirnim, a o 92 "trkačkim" tempom. U 2019. bilo je manje hitnih - 31, naspram 81 po redovnoj proceduri. Do isteka mandata ove godine, poslanici su stavili pečat na 69 zakona, od čega je osam bilo "hitno".

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.