STIGLA REAKCIJA IZ SRBIJE NA IZJAVE TURKOVIĆ: Želi da ukine Republiku Srpsku, a ovo je dobila kao odgovor!
Bisera Turković, Foto: Youtube printscreen / Hayat

PISANA IZJAVA

STIGLA REAKCIJA IZ SRBIJE NA IZJAVE TURKOVIĆ: Želi da ukine Republiku Srpsku, a ovo je dobila kao odgovor!

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković je rekla juče da može da zamisli da budu ukinuti entiteti u BiH

Objavljeno: 19:04h

Na izjavu ministarke inostranih poslova u Savetu ministara Bisere Turković reagovao je predsednik Odbora za dijasporu u Skupštini Srbije Milimir Vujadinović.

"Turković bi kao ozbiljan diplomata trebalo da zna da je ukidanje Republike Srpske nemoguće bez saglasnosti naroda koji živi u njoj, ali i saglasnosti svih onih koji su potpisnici i garanti tako važnog međunarodnog mirovnog sporazuma postignutog u Dejtonu, a među kojima je i Republika Srbija uz druge, velike svetske demokratije", naveo je on.

Vujadinović, koji je poslanik Srpske napredne stranke, naveo je u pisanoj izjavi i da Srbija kao potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma nikada neće dati podršku za ukidanje Republike Srpske.

"Srpski predsednik i Vlada su i do sada pokazivali da će uvek biti samo podrška miru i podrška RS a samim tim čitavoj BiH, da će biti podrška ekonomskom razvoju i jačanju regiona u celini pre svega kroz projekte ekonomskog uvezivanja i jačanja svih delova zemalja u kojima živimo", naveo je Vujadinović.

Podsetio je i Turković da je "odavno čitavom civilizovanom svetu poznata činjenica da je srpski narod jedan od najstradalnijih od pošasti koja se zove fašizam".

"Ali je poznat i kao jedan od onih koji su toj strašnoj pojavi pružili najsnažniji, prvi oružani otpor u Evropi i to u prvim danima juna 1941. godine upravo na jugu današnje Republike Srpske. Retki su narodi na Balkanu koji se mogu pohvaliti tolikom doprinosom u borbi protiv fašizma kao što je to srpski narod, koji je i u svim svetskim sukobima bio na pravoj strani istorije", opomenuo je on.

Kao "topli savet" Turković i radikalnim krugovima u Sarajevu, Vujadinović je poručio da "izađu iz matrice stalne radikalizacije prilika u BiH i politike prošlosti i samoizolacije i okrenu se razvoju svih delova BiH i ekonomskom napretku naroda koji u njoj žive, uključujući neizostavno i srpski narod".

"Ukoliko joj je potreban uzor za takvo što, lako će ga naći u predsedniku i Vladi Srbije. I ne samo uzor, već i kao partnera koji je spreman da ruku saradnje pruži svima koji su na putu očuvanja mira i jačanja ekonomije u regionu. Sa druge strane, siguran sam da će srpski predsednik i Vlada kao i do sada biti snažna podrška i siguran oslonac našem narodu gde god on da živi. To, uostalom, kaže sam srpski narod", zaključio je on.

Podsetimo, ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković je rekla juče da može da zamisli da budu ukinuti entiteti u BiH jer je "BiH postojala i bez entiteta", kao i da je to moguće "voljom naroda i sa podrškom sa strane".

"Kad bi pravosuđe funkcionisalo onako kako treba i kada bi se svi oni koji su stekli enormno bogatstvo u ovih 25 godina stavili na ona mjesta gdje bi trebalo da se nalaze, zar mislite da bi stanovništvo bilo protiv toga da imaju bolji život? Oni jesu sada pod pritiskom, ali bili su i Nijemci pod pritiskom Hitlera, ali su ipak izašli iz tog perioda. Jednom kada se glavno lice, koje je odgovorno, naiđe na adekvatnu kaznu ili promeni kurs svog ponašanja mnoge stvari se stvari postave u drugačije kontekstvu", rekla je Turković, prenose Nezavisne.

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.