OVO JE ŠOLAKOVO KOLO: Zašto SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE igra kako sviraju on i Đilas?
Dragan Šolak i Dragan Đilas, Foto: SCREENSHOT, SHUTTERSTOCK, ANA PAUNKOVIĆ

skandal

OVO JE ŠOLAKOVO KOLO: Zašto SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE igra kako sviraju on i Đilas?

Postavlja se pitanje i zašto Savet radi po diktatu ovog lobija

Objavljeno: 09:23h

"Poslovno-politički lobi, koji predvode suvlasnik Junajted grupe Dragan Šolak i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, ponovo je preko Đilasove službenice i potpredsednice udario na Kurir, Vajrles mediju i Telekom. Cilj svega je da se na Kurir izvrši pritisak kako više ne bismo pisali o svim njihovim mahinacijama i kombinacijama, ali i ovom prilikom im poručujemo - to vam neće proći" - piše dnevni list Kurir u redakcijskom komentaru.

Istovremeno, ovaj lobi je nastavio i kriminalne pritiske na Vladin Savet za borbu protiv korupcije i tužilaštvo Srbije, i to tako što je glavna jurišnica Đilasa i Šolaka juče podnela krivične prijave protiv generalnog direktora Telekoma Predraga Ćulibrka, člana Saveta Miroslava Milićevića i republičkog tužioca Zagorke Dolovac, piše Kurir.

Hajka i blaćenje

Nejasno je, međutim, zašto Savet za borbu protiv korupcije upadljivo ćuti i trpi pritiske pomenutog poslovno-političkog lobija i njegovih medija, pita se Kurir. Postavlja se pitanje i zašto Savet radi po diktatu ovog lobija i zašto dozvoljava da mu jedini kanal komunikacije s javnošću Srbije bude N1 i drugi mediji u vlasništvu Junajted grupe. "Zato pitamo Savet da li planira da odbrani svoju objektivnost, nepristrasnost i nezavisnost u radu i otvori se i prema ostalim medijima ili će i dalje „ekskluzivnost“ čuvati samo za medije Junajted grupe. Do tada, ostaje gorak utisak da Savet radi po diktatu poslovno-političkog lobija, te da služi interesima Šolaka i Đilasa."

"No, da krenemo redom. Đilasova službenica, čija su zaduženja da neosnovano blati konkurenciju, nastavila je hajku, ponovo grubo obmanjujući javnost i iznoseći stare izmišljotine, neistine i paušalne optužbe na temu ugovornog odnosa Telekoma i Vajrles medije. Ovaj ugovor - da ponovimo još jednom - nije ni fiktivan niti lažan, kako to poslovno-politički lobi uporno potura javnosti. Činjenica je da je Đilasova službenica svojevremeno u javnosti objavila krađom pribavljenu nepotpunu kopiju pomenutog ugovora.

A činjenica je takođe da je ona zavirila u pravni posao koji predstavlja ugovor u privredi bez bilo kakvih elemenata javnopravne prirode, ovlašćenja ili interesa, odnosno bez bilo kakvog uticaja na javnu svojinu i finansije. I ne samo to. Interesno-poslovni lobi je u ovu svoju prljavu igru uvukao i Savet za borbu protiv korupcije. Potpuno je neobično i neobjašnjivo poreklo interesovanja Saveta da se bavi ovakvim ugovorom, jer se ovo telo, shodno obaveštenjima dostupnim na internet stranici, „bavi pojedinačnim slučajevima jedino ukoliko oni ukazuju na neku širu pojavu, koja posebno ističe izvore krupne korupcije u privredi i politici“."

Sami sebi daju nadležnost

Poslovanje Vajrles medije s Telekomom ni u najmanjoj naznaci ne uključuje raspolaganje javnom svojinom, budžetskim sredstvima ili bilo čim drugim što izlazi iz okvira tržišnog privrednog poslovanja i ugovornih odnosa dva, u pravnom smislu ravnopravna privredna subjekta, piše Kurir.

"Zato se postavlja pitanje kakvu je nadležnosti sebi dao Savet, ili kakvu nadležnost mu je veštački nametnuo poslovno-politički lobi, pa su se pojedini članovi Saveta istakli u javnim nastupima na ovu temu, dok im u pozadini terciraju istaknuti članovi političkog krila Šolakovog i Đilasovog lobija. S razlogom se pribojavamo da Savet u ovom slučaju neće postupati kao savetodavno telo Vlade Srbije - s nadležnošću da sagleda aktivnosti u borbi protiv korupcije, predlaže mere koje treba preduzeti u cilju efikasne borbe protiv korupcije, prati njihovo sprovođenje i da daje inicijative za donošenje propisa, programa i drugih akata i mera u ovoj oblasti. Umesto toga, poslovno-politički lobi želi da Savet pretvori u pseudosudski organ koji odlučuje o zakonitosti, pravnoj valjanosti i eventualnoj štetnosti po ugovorne strane, pojedinačnog pravnog posla između dva privredna subjekta."

(Espreso/Kurirov redakcijski komentar)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.