Ministarka Vujović sa Semom Fabricijem o nastavku saradnje sa Delegacijom EU u oblasti zaštite životne sredine
Irena Vujović i Sem Fabrici, Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

ZELENA AGENDA

Ministarka Vujović sa Semom Fabricijem o nastavku saradnje sa Delegacijom EU u oblasti zaštite životne sredine

– Intenziviraćemo saradnju sa jedinicama lokalnih samouprava, kao i realizaciju projekata u saradnji sa EU, precizirala je ministarka Vujović

Objavljeno:

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sastala se danas sa ambasadorom EU u Srbiji Semom Fabricijem, a teme razgovora bile su ekonomski i investicioni planovi za Zapadni Balkan, kao i budući koraci u implementaciji Zelene agende za Zapadni Balkan, usvojene na Samitu u Sofiji, a koja se zasniva na pet prioritetnih stubova.

Definisani stubovi odnose se na klimatsku akciju, cirkularnu ekonomiju – koja se posebno bavi otpadom, održivom proizvodnjom i efikasnim korišćenjem resursa, ali i na zaštitu biodiverziteta, kao i na borbu protiv zagađenja vode, vazduha i zemljišta.

Ministarka Irena Vujović upoznala je sagovornike sa prioritetima Ministarstva zaštite životne sredine, na osnovu kojih će biti definisani kratkoročni i dugoročni planovi.

foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

– Trudićemo se da se fokusiramo na nekoliko najvažnijih tema, onih koje su od krucijalnog značaja za bolji standard i život građana Srbije, među kojima su borba protiv klimatskih promena, zagađenje vazduha, upravljanje otpadnim vodama i deponijama. Za ispunjenje tih ciljeva imao punu podršku Vlade, naglasila je Vujovićeva.

Ona je dodala da težimo tome da sve pomenute oblasti u zaštiti životne sredine, budu usaglašene sa regulativom i standardima EU.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici pohvalio je to što je Republika Srbija, kao i sve države Zapadnog Balkana potpisala Deklaraciju o Zelenoj agendi, na Samitu održanom prošlog meseca u Sofiji.

– Pred nama je mnogo posla, polje zaštite životne sredine je fascinantno zato što prožima različite segmente društva. Rad na različitim segmentima predstavlja rad na boljitku životnog standarda svih građana Republike Srbije, izjavio je Fabrici.

Na sastanku je postignuta obostrana saglasnost u vezi sa nastavkom saradnje u oblasti zaštite životne sredine, a razmenjena su i mišljenja o modalitetima suočavanja sa izazovima, kao i iskustva i primeri dobre prakse koji svakako mogu da doprinesu unapređenju kvaliteta života građana Srbije.

foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

– Intenziviraćemo saradnju sa jedinicama lokalnih samouprava, kao i realizaciju projekata u saradnji sa EU, precizirala je ministarka Vujović.

Ministarka Irena Vujović istakla je da je za Srbiju posebno važno učešće predsednika Republike Aleksandra Vučića na Samitu o klimatskim promenama, koji će biti održan 12.decembra, jer će građanima i na taj način biti skrenuta pažnja i podignuta svest o značaju borbe za očuvanje i zaštitu životne sredine.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su državni sekretari Ministarstva zaštite životne sredine Jelena Tanasković i Aleksandar Dujanović, kao i šefovi Sektora za saradnju i Operativnog sektora Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom i Sakelaris Hourdas.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.