UGLEDNI FRANCUSKI POLITIČKI ČASOPIS OBJAVIO: Arno Gujon, Francuz dobrog srca, u SRPSKOJ VLADI!
Arno Gujon, Foto: Printscreen/Facebook/Arno Gujon

odličan potez

UGLEDNI FRANCUSKI POLITIČKI ČASOPIS OBJAVIO: Arno Gujon, Francuz dobrog srca, u SRPSKOJ VLADI!

List u tekstu podseća da je Arno Gujon prvo bio na čelu nevladine organizacije Solidarnost za Kosova, da bi 26. novembra u Vladi Republike Srbije bio imenovan za državnog sekretara zaduženog za Srbe u dijaspori

Objavljeno:

Neverovatna priča francuskog humanitarca, koji je postao visoki zvaničnik u Srbiji - naslov je članka posvećenog postavljanju Arnoa Gujona na čelo Uprave Ministarstva spoljnih poslova za dijasporu i Srbe u regionu u uglednom francuskom političkom časopisu Valeurs Actuelles.

Cašopis, za koga su intervjue svojevremeno dali i aktuelni francuski predsednik Emanuel Makron, ali i bivši francuski predsednici poput Nikole Sarkozija, Gujona opisuje kao vatrenog idealistu, čiji je pravi poziv bio da se bez naknade i zadnjih misli, kao i bez dvostruke igre bori za stvar Srba na KiM.

List u tekstu objavljenom u on line izdanju podseća da je Arno Gujon prvo bio na čelu nevladine organizacije Solidarnost za Kosova, da bi 26. novembra u Vladi Republike Srbije bio imenovan za državnog sekretara zaduženog za Srbe u dijaspori.

- Pre nekoliko dana su ga kontaktirali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, a ishod je bio imenovanje predsednika francuske nevladine organizacije za državnog sekretara za Srbe u dijaspori", navodi list.

I francuski nedeljenik Inkorekt piše o Gujonu, kojeg opisuje kao "čoveka dobrog srca".

- Imenovanje, sa samo 34 godine, za državnog sekretara za dijasporu u srpskoj vladi još jedno je zvanično priznanje za ovog čoveka iz Grenobla, koji je 2015. godine dobio srpsko državljanstvo zbog izuzetnih zasluga prema Srbiji. Gujon je od 2004. godine posvetio svoj život udruženju Solidarnost za Kosovo, koje je osnovao, a pre svega je posvećen dobrobiti srpske dece u enklavama pokrajine Kosovo, navodi Inkorekt.

Ovaj nedeljnik ocenjuje da je Gujon nesporno najpoznatiji Francuz u Srbiji posle maršala Franšea D'Eperea, koji je krajem 1918. trijumfalno ušao u "tako privlačan Beograd, koji je često uništavan, ali uvek iznova građen".

Takođe, ističe se da je nedavno preminuli patrijarh srpskih Irinej odlikovao Gujona najvišim odličjem Srpske pravoslavne crkve, a da ga je i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić u 2016. odlikovao Ordenom za zasluge.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.