Vučić: Patrijarh Irinej ima sa čim da izađe pred Savu i Lazara!
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

POSLEDNJE ZBOGOM

Vučić: Patrijarh Irinej ima sa čim da izađe pred Savu i Lazara!

Predsednik Srbije istakao je da je to "bog koji ne deli nego spaja", da je ljubav bila osnova njegove vere, a "njegova Srbija bila Srbija mira, koja okuplja, a ne razdvaja i ne ume i nema potrebu da mrzi"

Objavljeno: 13:59h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sahrani patrijarha Irineja da se danas završilo ovozemaljsko vreme patrijarha mudrosti i ljubavi koji je "sklopio oči kako je i živeo - u miru sa sobom, bogom, crkvom i ljudima". Vučić je rekao da je Irinejev život od detinjstva, školovanja, fakulteta do monašenja i izbora za patrijarha, imao jasne ciljeve: boga, ljubav i Srbiju.

Predsednik Srbije istakao je da je to "bog koji ne deli nego spaja", da je ljubav bila osnova njegove vere, a "njegova Srbija bila Srbija mira, koja okuplja, a ne razdvaja i ne ume i nema potrebu da mrzi".

"Hram Svetog Save je hram takve Srbije", rekao je Vučić i dodao da je veličina tog hrama u zajedništvu.

Dodao je da je Irinej ostavio amanet "da njegov hram nikada ne porušimo, da ostanemo posvećeni Srbiji i to je obeveza velika za nas kojima je uvek bilo lakše da se svadjamo.

foto: Nemanja Nikolić

"Mnogo hramova smo porušili pre nego što nas je on ubedio da sagradimo ovaj", rekao je Vučić i dodao da je Irinej suštinski izgradio ovaj najlepši na svetu pravoslavni hram jer bi, da njega nije bilo, izgradnja trajala decenijama.

Vučić je dodao da je Irinej beskrajno voleo Rusiju i patrijarha Kirila, da je bio zahvalan Vladimiru Putinu na pomoći za izgradnju, ali nikad nije bio ni protiv zapada.

Dodao je da je patrijarh zaslužan za obnovu kulture sećanja na junake sa Košara, NATO bombardovanje, stradanje krajišnika u Oluji, kao i da Srbiju i Republiku Srpsku nije odvajao.

foto: Ana Paunković

Vučič kaže da je "njihov deda" kako su ga, kaže, zvali, u poslednjem razgovoru predsedniku Srbije poručio da će biti dobro, ali da on vidi sve što može da učini sa Republikom Srpskom i Kosovom.

"Irinej je verovao u narastajuću snagu srpske države da ubedi svet da je za Kosmet moguće samo pravedno rešenje. Ubedio je papu Franju da Stepinac nije svetac, završio je Hram, san koji traje 125 godina, on ima sa čim da izadje pred Savu i Lazara", rekao je Vučić.

Posle njegovog govora započela je sahrana u kripti ispod centralnog dela hrama Svetog Save.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.