GORDANA ČOMIĆ SE HITNO OGLASILA: Morala je ovo da saopšti građanima!
Gordana Čomić, Foto: Zorana Jevtić

TEME

GORDANA ČOMIĆ SE HITNO OGLASILA: Morala je ovo da saopšti građanima!

"Izbrisati predrasude ne možete, ali mogu se doneti zakoni kojima se zabranjuju ponašanja zasnovana na predrasudama", kazala je Čomić

Objavljeno:

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog imaće tri velike teme i to ljudska prava u političkim kriterijumima i vladavini prava, održivi razvoj u najširem smislu i političku kulturu dijaloga i kompromisa, izjavila je danas resorna ministarka Gordana Čomić.

Čomić je na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava kazala da društvu u Srbiji nedostaje političkog dijaloga i kompromisa i istakla da su političari dužni, bez obzira na neslaganja, da održavaju da se dijalog odvija.

Prema njenim rečima, Ministarstvo koje predvodi će ubuduće konstantno "kruniti" rečenicu "imamo dobre zakone, ali nema političke volje za njihovo sprovođenje" jer je ta rečenica, kako kaže, besmislena.

Kada je reč o drugoj temi - održivom razvoju, kako je navela Čomić, mora se započeti dijalog o problemima koji su ispred društva i razgovarati o tome kako će se živeti u Srbiji za pet ili 10 godina.

Prioritet Ministarstva će biti zakon o rodnoj ravnopravnosti, u vezi kojeg će poslanicima predložiti izmene i dopune tog zakona, kao i donošenje zakona koje će regulisati zabranu ponašanja zasnovanog na predrasudama.

"Izbrisati predrasude ne možete, ali mogu se doneti zakoni kojima se zabranjuju ponašanja zasnovana na predrasudama", kazala je Čomić.

Takođe, predmet Ministarstva biće i stanje uzrokovano pandemijom virusa korona, a Čomić kaže da je Covid 19 pokazao da nije rodnoslep i rodnoneutralan.

Kako je navela, nije rodnoslep jer više muškaraca od njega umire, a nije rodnoneutralan jer je najveći treret pao na žene koje čine 60 odsto u zdravstvu i prosveti.

"Svet nakon pandemije više neće biti isti. Virus nas je naterao da promenimo ponašanje", navela je ministarka.

Ministarstvo će imati i inicijativu da zakon o istopolnom partnerstvu, kao antidiskriminacioni dopis, prođe sve distance, kaže Čomić i ističe da je razlog za to što je zaista antidiskriminatorni.

Kada su u pitanju manjinska prava, Čomić kaže da će biti i predmet društvenog dijaloga i to i zbog analize, ali i zbog pripreme za izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina.

Takođe, kako je navela ministarka, biće inicirana i regionalna aktivnost o usvajanju zajedničke povelje o ljudskim pravima.

Poslanik poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - za našu decu" Nebojša Bakarec rekao je da je u Srbiji potreban dijalog sa socijalnim manjinama kakve su, kako je rekao, "antimaskeri" i "antivakseri" i zahvalio se ministarki Čomić što je prihvatila tu dužnost.

Poslanik PUPS-a Aleksandar Jovanović naveo je da Ministarstvo treba da obrati pažnju na saradnju s medijima, dok je poslanik grupe "Aleksandar Vučić - za našu decu" Dragoljub Acković govorio o položaju romske nacionalne manjine i u tom smislu kazao da je "jedan Rom šest puta siromašniji od jednog Srbina".

"Nadam se i uveren sam da formiranjem ovog Ministarstva neke stvari moraju da se menjaju. Romi bi trebalo da budu zaposleni u javnoj upravi i to prema stručnosti", kazao je Acković.

Predložio je da se napravi agencija za inkluziju Roma i dodao da se strategija za poboljšanje položaja Roma radi mnogo godina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.