VAŽAN DAN: Srbija danas obeležava Dan primirja!
Dan primirja, ilustracija, Foto: SAVA RADOVANOVIĆ / TANJUG

odlikovanja

VAŽAN DAN: Srbija danas obeležava Dan primirja!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će tim povodom dodeliti odlikovanja za 100 zaslužnih pojedinaca i institucija koji su se istakli u borbi protiv kovid 19

Objavljeno:

Srbija i svet danas obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će tim povodom dodeliti odlikovanja za 100 zaslužnih pojedinaca i institucija koji su se istakli u borbi protiv kovid 19.

Prema saznanjima medija, na listi dobitnika su doktori Predrag Kon, Mijomir Pelemiš, Srđa Janković, Branislav Tiodorović, Danica Grujičić, Goran Stevanović, Marija Zdravković, Ivana Milošević, Radmilo Janković, Ivana Milošević, Nebojša Lađević i niz direktora zdrvstvenih ustanova, poput Petra Svorcana, Dragoša Stojanovića, Vladimira Djukića, te samih zdravstvenih ustanova, instituta i institucija.

Tu je i Jelesije Radivojević, brigadni general i zamenik komandanta Komande za obuku, pukovnik Radivoje Anđelković, komandant privremenih bolnica "Beogradski sajam" i "Arena", a na spisku ima još pripadnika vojske i policije, Institut za javno zdravlje "Batut" i nekoliko novinara.

Među dobitnicima je i higijeničarka na Klinici za infektivne bolesti KC Srbije, Ana Stojković, ali i Branko Antić, taksista iz Beograda. Posthumno će priznanje dobiti i 13 građana, uglavnom lekara.

U okviru centralne državne ceremonije obeležavanja, Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, u ime Vlade Srbije položiće danas venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, kao i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i predstavnici diplomatskog kora.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje i okončan Prvi svetski rat. Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.