DAČIĆ O IZBORIMA: Pitanje pobednika je pitanje od milion dolara
Ivica Dačić, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ DJORDJE SAVIC

IZBORI U SAD

DAČIĆ O IZBORIMA: Pitanje pobednika je pitanje od milion dolara

Kako je rekao, važno je da izbori proteknu u mirnoj atmosferi jer nemiri u SAD mogu da se preliju na ceo svet

Objavljeno:

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je večeras da bi za Srbiju bilo bolje da se posle današnjih predsedničkih izbora u SAD nastavi politika kakvu je vodio aktuelni predsednik Donald Tramp.

On je za televiziju Kurir rekao da ko god pobedi na predsedničkim izborima treba da mu se čestita i da nije na nama da se mešamo u unutrašnje stvari drugih zemalja, jer to mogu samo velike sile.

Kako je rekao, važno je da izbori proteknu u mirnoj atmosferi jer nemiri u SAD mogu da se preliju na ceo svet.

Prema Dačićevim rečima, politika Trampove administracije drugačija je u odnosu na administraciju demokrata koji pitanje Kosova smatraju završenim pitanjem, zbog čega Albanci imaju velika očekivanja i nadaju se Bajdenovoj pobedi.

"SAD nije zemlja koja lako menja spoljnu i državnu politiku, ali postoje nijanse o tome da Trampova administracija dozvoljava mogućnost kompromisa. Demokratska administracija od Bila Klintona to pitanje smatra rešenim. Te nijanse su dovoljne da u svemu vidimo bolju ili lošiju opciju za nas. Šta god da bude snaćićemo se mi", rekao je Dačić.

Ipak, dodaje, ako Bajden i pobedi, to neće biti ništa novo, jer su i on i predsednik Aleksandar Vučić već imali susrete s njim.

"Ako pobedi Bajden, pitanje je šta bi on voleo da se od svega ovoga (sporazuma) realizuje. Kada se radi o Albancima, oni svakako ne bi voleli da Gazivode budu u sporazumu", ocenio je Dačić.

Dačić je podsetio da je Bajden tokom 90-ih zagovarao bombardovanje Srbije, ali da je promenio retoriku kada je postao potpredsednik Baraka Obame.

"Neću da kažem da smo sa Bajdenom imali probleme, ali mi smo tada imali tzv. politiku na dva koloseka. Biće potrebno mnogo napora, ali ne mislim da će doći do pogoršanja odnosa sa SAD", smatra Dačić.

Kada se radi o Srbima u SAD, Dačić je rekao da možda pola miliona ima pravo glasa i da je dobro što se prvi put institucionalizuju kao zajednica.

"I taj neki koji lobira, mora nešto lepo da kaže", rekao je Dačić i dodao da u SAD ima više Srba nego Albanaca.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.