NAJNOVIJA VEST! Oglasila se Maja Gojković
Gojković, Foto: Printskrin/RTV Pink

rešena

NAJNOVIJA VEST! Oglasila se Maja Gojković

Gojković pozvala Zavod za zaštitu da utvrdi stanje u MSU

Objavljeno:

Povodom informacije da se u enterijeru Muzeja savremene umetnosti u Beogradu izvode unutrašnji radovi bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, ministar kulture i informisanja Maja Gojković pozvala je nadležni Zavod da utvrdi tačno stanje na terenu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, reč je radovima koji se izvode bez utvrđenih uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite i bez saglasnosti na projekat i dokumentaciju Zavoda za zaštitu.

"Sa stanovišta zaštite nepokretnih kulturnih dobara neophodno je staklene panele i ostale elemente, koji su izmešteni, vratiti u prvobitno stanje i na taj način vratiti namenu izložbenog prostora kako je definisano nedavno realizovanim projektom rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo podseća da je Muzej svrstan u jedno od najznačajnijih ostvarenja domaće arhitekture i prva je namenski građena zgrada muzejske namene u Beogradu, a za taj projekat autori su dobili Oktobarsku nagradu Grada Beograda za arhitekturu 1965. godine.

Ministarstvo je dužno da vodi računa i štiti kulturna dobra - spomenike kulture, sa svim nadležnim institucijama u Republici Srbiji, kao što je ministar kulture i informisanja Maja Gojković i učinila u ovom slučaju.

Zavod je naloštio Muzeju da stvari vrati u prvobitno stanje u roku od sedam dana, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.