VUČEVIĆ: Mladi moraju da imaju svoj glas i svoje mesto u određivanju i kreiranju sopstvene budućnosti
Mladi moraju da imaju svoj glas, Foto: Grad Novi Sad

OTVOREN PETI FORUM MLADIH LIDERA REGIONA

VUČEVIĆ: Mladi moraju da imaju svoj glas i svoje mesto u određivanju i kreiranju sopstvene budućnosti

Zajedničko regionalno tržište je program za period od 2021. do 2024. godine na kojem Savet za regionalnu saradnju sa partnerima i vladama sa Zapadnog Balkana radi proteklih nekoliko meseci

Objavljeno:

U fokusu programa ovogodišnjeg Foruma mladih lidera regiona su izazovi na putu ekonomskog povezivanja i integracije država Zapadnog Balkana. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju te manifestacije koja od 30. oktobra do 1. novembra okuplja u Novom Sadu predstavnike poslovne zajednice sa prostora Zapadnog Balkana.

foto: Grad Novi Sad

- Izuzetno je važno da razgovaramo i delimo iskustva sa regionom, u svakom vremenu, a posebno u ovom. Danas verovatno više nego ikada delimo iste izazove i probleme. Globalna pandemija, ugroženo zdravlje ljudi, kao i neizvesnost koja iz toga proističe. Neke od tema konferencije su izazovi u daljem razvoju zajedničkog tržišta, razvoj digitalnog i inovacionog tržišta, zeleni pristup tim procesima. Očekujem da će učesnici skupa, između ostalog, diskutovati i o tome šta je sve potrebno i moguće u novonastalim okolnostima učiniti da se ubrza inicijativa „Mini Šengen“ koja nudi mega šanse za sve nas, za našu budućnost, da se region u kojem živimo više ne bi praznio. Biće izuzetno zanimljivo slušati ideje, i pratiti rad i razmišljanja ovih mladih ljudi. Oni moraju da imaju svoj glas i svoje mesto u određivanju i kreiranju sopstvene budućnosti. I ja ću, kao političar, biti jako ponosan kada to uspemo da uradimo u celom regionu. Da takva politika postane pravilo, a ne izuzetak - naglasio je gradonačelnik Vučević i uputio čestitke organzatorima koji su u otežanim okolnostima primenili sve epidemiološke mere i što je skup organizovan u skladu sa svim preporukama, na najvišem nivou.

foto: Grad Novi Sad

Kako je tokom otvaranja rečeno, Zajedničko regionalno tržište je program za period od 2021. do 2024. godine na kojem Savet za regionalnu saradnju sa partnerima i vladama sa Zapadnog Balkana radi proteklih nekoliko meseci i zasnovan je na pristupu četiri slobode. Pre svega, to je sloboda kretanja roba, usluga, kapitala i ljudi, uključujući međusektorske mere, kao što su zeleni koridori, a radi usklađivanja sa evropskim pravilima i standardima i otvaranja mogućnosti za preduzeća i građane. Kako je izjavio zamenik predsednika Evropskog pokreta u Srbiji, prema studiji Svetske banke, ovakva jača integracija tržišta Zapadnog Balkana mogla bi regionu doneti dodatnih 6,2% rasta BDP-a.

foto: Grad Novi Sad

- Tu je i razvoj regionalnog digitalnog prostora radi integracije Zapadnog Balkana u panevropsko digitalno tržište, kao i razvoj regionalnog industrijskog i inovacionog prostora u cilju transformacije industrijskih sektora. Jednako važan je i Zeleni program, pa će sve aktivnosti imati „zeleni“ pristup, što odražava Evropski zeleni plan i prevodi ga u Zeleni program Zapadnog Balkana – istakao je Aleksandar Simurdić iz Evropskog pokreta u Srbiji.

foto: Grad Novi Sad

Ovogodišnje izdanje Foruma pripremili su Evropski pokret u Srbiji - lokalno veće Novi Sad, Beogradski fond za političku izuzetnost u partnerstvu sa Savetom za regionalnu saradnju, a uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinske vlade.

foto: Grad Novi Sad

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić naglasio je da mu je jako drago što su mladi ljudi prepoznali činjenicu da su samo ekonomski jake države snažne države i što se sve češće organizuju otvoreni dijalozi među omladinom regiona.

И није случајно баш у Новом Саду покренута иницијатива новог окупљања, обезбеђивања економских слобода и повезивања као као заједничког адута земаља Западног Балкана које још увек нису чланице Европске Уније, како би још оснажиле своје економије, како би повећале стнадард својим грађанима, како би створиле услове да млади остају. Последњих годину дана учињени су први, али и крупни кораци у реализацији иницијативе Мини Шенген, која је покренута у Новом Саду 10. октобра 2019. године. Потписници су били председник Србије Александар Вучић, и тадашњи премијери Северне Македоније и Албаније Зоран Зајев и Еди Рама. И тај процес је представљен на прошлогодишњем Форуму младих лидера, и добио велику подршку. Сећате се да је председник Словеније Борут Пахор рекао да је дошао у Нови Сад, на Форум младих лидера, да подржи ту иницијативу. Гарант мира и безбедности јесте управо та економска сигурност, заједничко економско тржиште и остваривање 4 слободе: слободе кретања људи, робе, услуга и капитала. И зато је мини Шенген снажна економска и политичка иницијатива, али и разлог за наду, за стварање нове перспективе, за регион у којем се више нећемо гледати мрко преко плота, нити ратовати (гледати преко нишана), већ регион у којем ћемо радити заједно и стварати срећну будућност за нашу децу. #gradnovisad #gradonacelnikmilosvucevic #mladi #forummladihlidera @aleksa_simurdic @asofic

Објава коју дели Милош Вучевић (@milosvucevic_gradonacelnik) дана

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Grad Novi Sad)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.