VUČIĆ ŽELI DIJALOG: To je jedini način da se gradi poverenje između Srba i Hrvata
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Foto: EPA-EFE/KOČA SULEJMANOVIĆ

o odnosima dve države

VUČIĆ ŽELI DIJALOG: To je jedini način da se gradi poverenje između Srba i Hrvata

Dodao je da je Srbija krenula u realizaciju rešavanja konkretnih problema sa kojima su se Hrvati u Srbiji suočavali

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Petrovaradinu da se samo dijalogom može doći do poverenja između Srbije i Hrvatske.

"Što se tiče naših odnosa - teško da bi mi neko verovao kada bih govorio o velikoj ljubavi između Srba i Hrvata. Ali, važno je da razumemo da jedni bez drugih teško možemo da opstanemo", rekao je Vučić na svečanom otvaranju spomen-doma hrvatskog bana Josipa Jelačića i njegovoj predaji na korišćenje predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) u Srbiji.

Dodao je da je Srbija krenula u realizaciju rešavanja konkretnih problema sa kojima su se Hrvati u Srbiji suočavali.

"Ljudi hrvatske nacionalnosti jesu gradjani naše zemlje", kazao je Vučić i dodao da postoje važnija posla u budućnosti.

"Ta važnija posla su da razumemo da samo dijalogom i čuvajući mir počnemo da gradimo poverenje između nas", rekao je Vučić.

Kada je u pitanju zahtev hrvatske manjine da više učestvuje u vlasti u Srbiji, Vučić je rekao da se ne mogu praviti "paralele".

"Ali, mi ćemo izaći u susret, i pokušaćemo da pronađemo rešenje", kazao je on.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da večerašnji dogadjaj u Petrovaradinu može da predstavlja simbol za rešavanje svih otvorenih pitanja koja postoje u odnosima između dve države.

Prema njegovim rečima, manjine moraju da budu "spona i mostovi" koji će ojačati odnose između dve države.

"Hrvatska podržava i poštuje manjine i čini maksimum napora da se život srpske zajednice i drugih manjina odvija na najkvalitetniji način u skladu sa privrednim i socijalnim mogućnostima. Srbi imaju tri predstavnika u hrvatskom Saboru i koalicioni su partner u Vladi Hrvatske, a nadamo se i očekujemo da će i Hrvati u Srbiji imati svoje predstavnike na svim političkim nivoima", istakao je Radman.

Svečanosti su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, predsednica HNV-a Jasna Vojnić.

Rodnu kuću bana Jelačića je otkupila i za potrebe hrvatske zajednice obnovila Vlada Srbije. Obnovu kuće pomogla je i Hrvatska.

Ban Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 16. oktobra 1801. godine, a umro u Zagrebu 1859. godine. U Hrvatskoj se smatra jednim od najvećih nacionalnih junaka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.