RIČARD GRENEL: Ovo nije stranačka stvar, nikad veća SAD delegacija u Srbiji!
Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel, Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

OTKRIO!

RIČARD GRENEL: Ovo nije stranačka stvar, nikad veća SAD delegacija u Srbiji!

"Ono što ste videli je posvećenost vlade SAD", naglasio je Grenel na pres konferenciji, upitan na koji način misli da će se obezbediti sprovođenje sporazum s obzirom na izbore u SAD

Objavljeno:

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel i šef DFC Adam Boler očekuju kontinuitet u realizaciji sporazuma iz Vašingtona, ističu da to nije partijska stvar, a Boler ističe da odgovara Kongresu, a ne administraciji predsednika Amerike, ko god on bio.

"Ono što ste videli je posvećenost vlade SAD", naglasio je Grenel na pres konferenciji, upitan na koji način misli da će se obezbediti sprovođenje sporazum s obzirom na izbore u SAD.

Da je reč o posvećenosti vlade SAD, kaže Grenel, svedoči i činjenica da je u Beograd, samo dve nedelje nakon Vašingtonskog sporazuma, doputovala nikada veća delegacija SAD u poseti Srbiji, od doba Džimija Kartera, a možda i u celoj istoriji odnosa dve zemlje.

To, kaže Grenel, pokazuje punu pažnju koju vlada SAD posvećuje ovom regionu.

"Odajem priznanje i predsedniku Aleksandru Vučiću I premijerki Ani Brnabić, jer su posvećeni da duboko zarone u ovu materiju iz perspektive srpske strane ka tome šta može da se pokrene. Najvažnije su same komore I privatni sektor, što se tiče zamaha otvaranja ka mogućnostima privatnog sektora ť, dodao je Grenel.

Podsetio je da je predsednik Donald Tramp autor vizije da se razgovori Beograda i Prištine prebace na ekonomsku normalizaciju.

Rekao je da se radi o procesu koji će trajati 10 do 20 godina i čiji će se rezultati videti.

- Videćete da će se vrlo brzo otvoriti radna mesta. Biće to visoko plaćeni poslovi u energetici, ekologiji, infrastrukturi, dodao je on.

Grenel je kazao da je ovo prilika da se mnogobrojni obrazovani Srbi u SAD i Evropi, nakon sticanja obrazovanja, vrate i pokrenu posao u svojoj domovini.

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler, na pitanje šta je ideja otvaranje kancelarije DFC u Beogradu i da li se radi o pilot projektu, rekao je da je kancelarija stalnog karaktera.

- Mi smo nova organizacija od oktobra. Nismo stranački vezani i ja sam Kongresu odgovoran. Uživam podršku Donalda Trampa jer je ideja investiranja u razvoj jedna od američkih vrednosti. To nije vrednost republikanaca ili demokrataka. Očekujemo apsolutni kontinuitet, podvukao je on.

Boler je najavio da će danas biti predstavljena i osoba koja će biti na čelu kancelarije u Beogradu, a to je Amerikanac srpskog porekla.

- Pitanje lokalnih kancelarija predstavlja održivi korak ka investicijama. Mi smo ozbiljni i ovo je održiv pristup, zaključio je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.