KOMPROMIS ZA KOSOVO I PEČAT NA IST RIVERU: Detalji prijateljskog razgovora Vučića i Putina!
Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY, Marina Lopicic

složno

KOMPROMIS ZA KOSOVO I PEČAT NA IST RIVERU: Detalji prijateljskog razgovora Vučića i Putina!

Sa ruske strane visoko je ocenjen lični doprinos Vučića strateškom partnerstvu.

Objavljeno:

Predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić razmotrili su rešavanje kosovskog problema, a predsednik Rusije potvrdio je nepromenjenu poziciju njegove zemlje o izradi izbalansiranog i kompromisnog rešenja koje je prihvatljivo za Beograd, a koje treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

Sa ruske strane visoko je ocenjen lični doprinos Vučića strateškom partnerstvu.

Ovo je juče saopšteno iz Kremlja posle telefonskog razgovora lidera Rusije i njegovog srpskog kolege koji je trajao duže od pola sata. U prijateljskom i srdačnom tonu dvojica lidera fokusirala su se na minuli sporazum Beograda i Prištine u Beloj kući, kao i na pregovore koji su vođeni u Briselu. Takođe, bilo je reči i o ekonomskim odnosima, ali i o energetici. Tačnije, o odredbi vašingtonskog dokumenta koji se tiče diverzifikacije energenata, odnosno zahteva da Beograd kupuje tečni naftni gas od Amerikanaca.

Prethodnica njihovom telefonskom razgovoru bio je niz turbulentnih događaja, zgusnutih u svega nekoliko dana, a koji se mogu reflektovati i na odnose Beograda i Moskve. Poslednji je odluka Beograda da zbog pritisaka iz EU prekine vojne vežbe sa partnerima i na zapadu i na istoku, što se odnosi i na Moskvu.

foto: Printscreen

Kremlj je po završetku razgovora Putina i Vučića, saopštio da su dvojica predsednika "naglasila spremnost za dalju tesnu saradnju kada je reč o bilateralnim odnosima, regionalnim i međunarodnim pitanjima", a portparol ruskog Predsedništva Dmitrij Peskov pojasnio je da odlaganje vojnih vežbi Srbije "ne smatra posledicom pritisaka zapadnih zemalja" i da to nije bila tema jučerašnjeg razgovora. Dodao je i da Moskva poštuje odluku srpskih vlasti.

I sa Andrićevog venca je rečeno da su dvojica sagovornika potvrdila da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom poverenju.

- Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije - naglasio je predsednik Vučić.

On se Putinu zahvalio na nepromenjivoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima za održavanje mira i stabilnosti u regionu. Putin je, kako je preneto, rekao da će RF pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, a sve sa ciljem zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.