HRVATI, PRAŠTAMO VAM, ALI NE ZABORAVLJAMO! Dačić otvorio izložbu JASENOVAC - PRAVO NA NEZABORAV
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/MO

IZLOŽBA

HRVATI, PRAŠTAMO VAM, ALI NE ZABORAVLJAMO! Dačić otvorio izložbu JASENOVAC - PRAVO NA NEZABORAV

Dačić je posebno ukazao na to da, ukoliko ne negujemo kulturu sećanja i nismo na oprezu, rizikujemo da nam se ponovi tragična sudbina

Objavljeno:

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, otvorio je danas u Kragujevcu izložbu "Jasenovac - pravo na nezaborav" i istakao da je Srbija pružila ruku pomirenja, a očekuje da u današnjoj Hrvatskoj imamo saveznika u očuvanju kulture sećanja na Jasenovac

Ministar Dačić je naglasio da je neophodno javno i jasno osuditi svaku vrstu istorijskog revizionizma koji negira zločine. Naglasio je da ne smemo dozvoliti nasilno, niti perfidno menjanje pogleda na prošlost i istorijske činjenice, jer se time relativizuju i negiraju genocidne i zločinačke politike prema celim narodima. Dačić je posebno ukazao na to da, ukoliko ne negujemo kulturu sećanja i nismo na oprezu, rizikujemo da nam se ponovi tragična sudbina.

Ulogu u tome, kaže, moramo imati svi mi kao pojedinci, ali i kao društva i države u regionu Balkana, jer svi zajedno, kao potomci i žrtava i zločinaca imamo odgovornost za zajedničku budućnost.

foto: Ilustracija, EPA-EFE/ DJORDJE SAVIC

- Srbija je pružila ruku pomirenja, a očekujemo da u današnjoj Hrvatskoj imamo saveznika u očuvanju kulture sećanja na Jasenovac, koji mora ostati simbol Drugog svetskog rata - stradanja Srba, Jevreja, Roma, antifašista Hrvata i drugih nacija i simbol masovnog i besprimerno surovog ubijanja - zaključio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je podsetio da je januara 2018. godine imao priliku da otvori sličnu izložbu u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, koja je bila deo obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust. Ove izložbe su, kako je naveo, jedan deo našeg napora da očuvamo kulturu sećanja što je ujedno i naš doprinos odgovornom odnosu prema prošlosti. - Ne postoji opravdanje za odsustvo sećanja na zlodela i za zaborav i zanemarivanje obaveza koje iz tog sećanja proizlaze. Odgovorno ophođenje prema istoriji omogućava nam odgovorno delanje u današnjem trenutku, jer tragedije poput onih koje su zadesile srpski i jevrejski narod u Drugom svetskom ratu ne smemo da zaboravimo i ne smeju nam se ponoviti - rekao je Dačić.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.