ANA BRNABIĆ OBRADOVALA SVE MLADE UMETNIKE: Nakon što je ovo rekla, svi su mogli da ODAHNU!
Ana Brnabić, Foto: Aleksandra Čolić

LEPA VEST

ANA BRNABIĆ OBRADOVALA SVE MLADE UMETNIKE: Nakon što je ovo rekla, svi su mogli da ODAHNU!

Premijerka je ocenila da se moraju poboljšati uslovi za rad radnicima u kulturi i na taj način im pokazati koliko je državi važan njihov rad

Objavljeno: 13:04h

Premijerka Ana Brnabić obišla je danas Fakultet likovnih umetnosti gde je najavila rekonstrukciju i izgradnju novih objekata za taj Fakultet, ali i za Fakultet muzičke umetnosti i Fakultet primenjenih umetnosti.

Premijerka je ocenila da se moraju poboljšati uslovi za rad radnicima u kulturi i na taj način im pokazati koliko je državi važan njihov rad, kao i da bi se od početka karijere osećali kao dovoljno priznati članovi društva.

Brnabić je kazala da postoji nekoliko aspekata iz kojih je rekonstrukcija i izgradnja još jednog objekta za Fakultet likovnih umetnosti, nakon čega će taj Fakultet imati na raspolaganju 9.500 kvadratnih metara, važna i kazala da je jedan od njih taj što se red mora uvoditi u zemlji.

- Nedopsutivo je da imamo objekte čija je gradnja započeta pre 30, 40 godina, a da je nezavršena. Ovde imamo objekat sa čijom izgradnjom je započeto devedesetih godina i stoiji u sivoj fazi jer nije imao dozvole za rad. Vreme je da ga uklonimo i da izgradnjom i rekonstrukcijom damo svim studentima i profesorima bolje uslove za rad, kazala je premijerka.

foto: Aleksandra Čolić

Pored FLU, planira se i izgradnja zgrade za Fakultet muzičke umetnosti, koji kako je podsetila Brnabić, radi više od 80 godina u privremenom objektu u parku Manjež.

- Studenti vežbaju na hodnicima, u toaletima, potpuno neuslovno za rad preko 80 godina. Na taj način im kao društvo šaljemo poruku da nam nisu važni iako nam daju i ostavljaju veliku vrednost, kazala je Brnabić.

Kako je navela, za Fakultet muzičke umetnosti su se mnogo borili i tražili pravu lokaciju, a sada je određena lokacija na donjem Dorćolu u okviru linijskog parka.

- Radi se na dokumentaciji, biće na 25.000 kvadratnih metara i time šaljemo potpuno drugačiju poruku i kažemo im na pravi način hvala, naglasila je premijerka.

I Fakultet primenjenih umetnosti ima neuslovnu zgradu, kazala je Brnabić i dodala da će se za taj Fakultet raditi ceo potez od Karađorđeve ulice do Kosančićevog venca, a imaće 11.500 kvadratnih mera.

Navela je da su sadašnjem državnom rukovodstvu obrazovanje i kultura posebno važni i da moraju da poboljšaju uslove u kojima rade mladi umetnici.

- Svakako moramo da poboljšamo uslove u kojima rade nasi mladi umetnici kako bismo kao država dali signal da su nam obrazovanje i kultura važni, jer sva se društva na to oslanjaju. U 18. i 19. veku ministarstva sile bila su ministarstvo unutrašnjih poslova i vojske, a u 21. veku prosvete i kulture, kazala je premijerka.

foto: Aleksandra Čolić

Dekan Fakulteta likovnih umetnosti Dimitrije Pecić istakao je da je današnji datum značajan za tu obrazovnu instituciju jer se zatvara tender za rekonstrukciju i izgradnju novih objekata.

- Tako nešto se svakom fakultetu dešava u 50, 60 godina. Prostor se održava, ali nikada nije urađena ovakva rekonsrrukcija kao što će biti sada. Sa svim tim radovima biće podmirene i trenute potrebe, ali i potrebe za narednih 50 godina, kazao je profesor Pecić.

Ocenio je i da s obzirom da su studenti aktivni i u zemlji, ali i u inostranstvu, na ovaj način podržava i razvoj kulture u Srbiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.