OTKRIVENO! Ovo će biti tema sastanka u Vašingtonu 4. septembra!
Aleksandar Vučić, Foto: printscreen

zna se

OTKRIVENO! Ovo će biti tema sastanka u Vašingtonu 4. septembra!

Na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija 4. septembra u Vašingtonu, prema zvaničnom dnevnom redu, razgovaraće se o ekonomiji...

Objavljeno:

Portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost Džon Uliot rekao je da su SAD uverene da su te teme prvi korak u unapređenju mirovnog procesa.

- Savetnik za Nacionalnu bezbednost Robert O' Brajan pozvao je lidere Srbije i Kosova u Vašington 4. septembra. Razgovori prvobitno planirani za 2. septembar odloženi su za dva dana iz razloga vezanih za raspored - naveo je Uliot.

- SAD iščekuju te važne razgovore. Verujemo da je napredak u ekonomskim pitanjima, uključujući otvaranje novih radnih mesta, zapošljavanje i ubrzanje ekonomskog rasta, prvi korak u unapređenju mirovnog procesa.

On nije odgovorio na pitanje da li postoji mogućnost da se predsednik SAD Donald Tramp uključi u razgovore.

Prethodnih dana dosta se spekulisalo šta će biti teme, a pominjalo se da će Beogradu i Prištini biti ponuđeno rešenje na papiru. Predsednik Vučić je više puta ponovio da smo spremni da razgovaramo ozbiljno, ali da ako neko misli da nam ponudi napredak u evroatlantskim integracijama za priznanje tzv. Kosova - odgovor je: "Ne".

Prema oceni Nemanje Starovića, iz Centra za društvenu stabilnost, razgovori mogu značiti korak dalje u odnosima dve strane kada su u pitanju ekonomske teme, ali nije realno očekivati da će na bilo koji način predstavljati završnicu političkog procesa. Možda će, navodi, biti pronađen model da KiM pristupi inicijativi "mali šengen", koju su pokrenuli Beograd, Skoplje i Tirana.

ČVRSTA POZICIJA SRBIJE

Milovan Drecun smatra da je "čvrsta pozicija Srbije da ni po koju cenu nećemo priznati samoproglašenu nezavisnost". Kako je naveo, provlači se i pitanje o tome ko će voditi pregovore, tj. da li je reč o sučeljavanju EU na čelu sa Nemačkom i SAD. - SAD ne žele da budu skrajnute. Po meni je ključan nagoveštaj dolaska Trampa na sastanak - naveo je Drecun, ali i dodao da postoji određena neizvesnost da bi mogle da budu nametnute teme o kojima Srbija neće da razgovara.

Najavu da bi predsednik SAD mogao da učestvuje vidi kao potencijalnu prekretnicu, ali "samo pod uslovom i da posle tog sastanka dođe do nastavka pregovora pod okriljem Bele kuće, što će zavisiti od toga da li će Tramp uspeti da odnese pobedu na izborima 3. novembra".

- Ne postoje realne pretpostavke da bi pitanje statusa uopšte moglo biti otvoreno niti 4. septembra u Beloj kući ni 7. septembra u Briselu, jer je ono suštinski povezano sa pitanjem teritorije. Dokle god zapadni sponzori odbacuju ideju razgraničenja kao jedini postojeći model za održivo kompromisno rešenje u odnosima Beograda i Prištine, a pritom ne nude ništa drugo kao alternativni model kompromisa, teško je da će pitanje statusa uopšte biti otvoreno - kaže Starović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.