VUČIĆ: Beograd neće tretirati Kosovo kao državu ni u SAD, ni u EU iako je naša pozicija izuzetno teška!
Aleksandar Vučić, Foto: EPA-EFE/Andrej Cukić

borba

VUČIĆ: Beograd neće tretirati Kosovo kao državu ni u SAD, ni u EU iako je naša pozicija izuzetno teška!

Vučić je istakao da prištinska strana na pregovore ne dolazi pripremljena, dok se naša delegacija sprema danima i nedeljama.

Objavljeno:

Naša pozicija je teška, za SAD i veći deo EU Kosovo je nezavisna država, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i istakao da Beograd nikada neće tretirati Kosovo kao nezavisnu državu, ni u pregovorima u Vašingtonu, ni u Briselu.

- Oni (kosovski Albanci) na pregovore dolaze iz više razloga, a prvi je da dobiju priliku da sebe prikažu kao nezavisnu državu. Mi ih nećemo tretirati tako ni u Vašingtionu, ni u Briselu, objasnio je Vučić za TV Pink dodajući da to ne kaže posle, već u susret događaju.

Kazao je da je na to upozorio i Avdulaha Hotija.

Vučić je istakao da prištinska strana na pregovore ne dolazi pripremljena, dok se naša delegacija sprema danima i nedeljama.

- To je ozbiljan rad. Iznenadili smo ih našim predlogom na prošlim razgovorima. Oni plasiranje naše robe na Kosovu nazivaju izvozom. Rekli su ne možete da izvozite kao Republika Srbija, a da oni ne mogu kao Republika Kosovo. Kazao sam da mogu da pišu šta hoće, kao na primer CEFTA Kosovo. Ali da ne može da piše Republika Kosovo, kazao je on.

Istakao je da Prištini nije cilj sloboda protoka kapitala, robe i usluga, već samo da dođu do konačnog rešenje bez pregovora, a to je priznanje nezavisnosti.

Vučić je kazao da ne sumnja da će provokacija s njihove strane na terenu biti još.

Podsetio je da su ponovo upali u zaštićenu zonu manastira Dečani.

- Došli su tamo sa mašinama da grade magistralni put i pored presude čak njihovih sudova. Ssta ih briga za manastir i za presude čak njihovih sudova. To su stvari koji unose dodatni nemir i strepnju. Protiv toga ćemo se boriti na svakom mestu, podvukao je on.

Vučić je kazao da je u interesu Srbije, ali i Prištine ekonomsko otvaranje.

Kada je reč o EU naglasio je da se ne sme ispustiti iz vida da kada se govori o EU treba pomisliti prvo na Nemačku, jer je ona toliko snažnija od svih drugih.

Vučić je naglasio da tolika nadmoć u EU nikada u evropskoj i svetskoj istoriji nikada nije postojala, kakav je slučaj sada sa Nemačkom.

- Pregovori o Kosovu se vode pod pokriviteljstvom Brisela, ali najuticajnija je u EU Nemačka, podsetio je on.

Kao primer naveo je da je u prvom kvartalu privreda Velike Britaniej pala za minus 20 odsto, a Nemačke se održala na minus 12.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.