VUČIĆ: Spomenik Stefanu Nemanji biće jedan od simbola Beograda, biće podignut za 2 do 3 meseca!
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

SJAJNA VEST

VUČIĆ: Spomenik Stefanu Nemanji biće jedan od simbola Beograda, biće podignut za 2 do 3 meseca!

On je tokom posete gradilištu na Savskom trgu, kod ukinute Glavne železničke stanice Beograda, gde će biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji, rekao da to "veliko gradilište podstiče razvoj cele Srbije"

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da očekuje da "Beograd na vodi" bude "najveća atrakcija u jugoistočnoj Evropi", a da spomenik srpskom županu Stefanu Nemanji bude jedan od simbola Beograda.

On je tokom posete gradilištu na Savskom trgu, kod ukinute Glavne železničke stanice Beograda, gde će biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji, rekao da to "veliko gradilište podstiče razvoj cele Srbije".

"U Srbi sada ima 62.000 aktivnih gradilišta, a pre šest do sedam godina bilo ih je 1.500. Gradjevinarstvo je tada imalo učešće u bruto domaćem proizvodu (BDP) 3,7 odsto, a sada 5,9 odsto", rekao je Vučić.

Spomenik Stefanu Nemanji, kako je kazao, biće podignut za dva do tri meseca, kada će Savski trg "zasjati punim sjajem", i to će s ;23,5 metra biti najviši spomenik u Beogradu.

Na Savskom trgu koji se prostire na 32.000 kvadratnih metara, po rečima Vučića biće 300 stabala drveća, kao "primer ozelenjavanja za ostale investitore u Srbiji".

Dodao je da u Srbiji nije bilo ni jednog spomenika Stefanu Nemanji, "ujedinitelju srpskih zemalja".

Bronzani spomenik, težak 68 tona, uradio je ;ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov posle pobede na medjunarodnom konkursu.

U postament koji predstavlja razbijen vizantijski šlem, gde će biti ugravirane scene iz Nemanjinog života i srpske istorije, moći će da udje pedesetak ljudi.Na izradi spomenika radilo je 120 ljudi godinu i po dana, a četiri kamiona s delovima posmenika su na putu ka Srbiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.