VUČEVIĆ: Jasno je ko govori istinu, a ko laž o izvozu oružja u Azerberdžan!
Odgovorio je na navode Marinike Tepić, Foto: Grad Novi Sad

odgovor

VUČEVIĆ: Jasno je ko govori istinu, a ko laž o izvozu oružja u Azerberdžan!

- Da je to barem smisleno i suvislo, već je ovde toliko jasno da ne govore istinu. Tepićevu ne možemo da uhvatimo kada je reč o promeni stranaka, jer iz jedne u drugu preleće jako brzo, a po pitanju istine, tu je jako transparentna – kaže Vučević.

Objavljeno:

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić nazvala je „jeftinim pokušajem manipulacije“ izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o izvozu oružja u Jermeniju, tvrdeći da je izvoz oružja u Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju obustavljen 2006. godine. Slično je govorio i bivši predsednik Boris Tadić.

Miloš Vučević, potpredsednik Glavnog odbora SNS i gradonačelnik Novog Sada, kaže za TV Pink da je prema hronologiji jasno ko govori istinu, a ko laž.

- Srbija je 2006. donela odluku o zabrani izvoza oružja u Azerbejdžan, Jermeniju, Moldaviju i Gruziju, da bi režim Borisa Tadića i vlada Mirka Cvetkovića, 13. oktobra 2011. godine odlučili da dozvole izvoz u Azerbejdžan. Početkom februara ovu odluku proširuju na gotove proizvode vojno-namenske industrije, a 24. maja 2012. godine donose odluku o dozvoljavanju izvoza oružja u Jermeniju na zahtev Ministarstva ekonomije – podseća Vučević.

Podseća i da je u to vreme ministar odbrane bio Dragan Šutanovac, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, a da je odluka od 24. maja nastala četiri dana nakon drugog kruga predsedničkih izbora, odnosno onda kada se već znalo da je Tadić izgubio izbore.

- U predvečerje svoje vlasti dozvoljavate izvoz oružja u Jermeniju. To možda i nije sporno, ali zašto se danas ova odluka instrumentalizuje za politički napad na predsednika Vučića, iako ste sami formalno uredili proces uspostavljanja trgovine – zapitao je Vučević.

Dodaje da su odnosi Srbije i Azerbejdžana na odličnom nivou, uprkos navodima pojedinaca.

- Srbija brine o svojim interesima, želi da razvija dobre odnose i sa Azerbejdžanom i sa Jermenijom, i teži jačanju namenske industrije koja je jedna od najvećih izvoznih komponenti naše privrede. Neverovatno je da nas optužuju za nešto što su oni započeli, na zahtev njihovog ministarstva i vlade – kaže Vučević.

Dodaje da i Tepićeva i Tadić iznose nebuloze.

- Da je to barem smisleno i suvislo, već je ovde toliko jasno da ne govore istinu. Tepićevu ne možemo da uhvatimo kada je reč o promeni stranaka, jer iz jedne u drugu preleće jako brzo, a po pitanju istine, tu je jako transparentna – kaže Vučević.

Četiri opcije za koaliciju

Na pitanje sa kim će Srpska napredna stranka u koaliciju, Vučević kaže da postoje četiri opcije.

- Ništa vam novo neću reći kada kažem da su članovi Predsedništva u srazmernim brojevima imali podeljena mišljenja o tome kako treba formirati Vladu: da li sa SPS-om, da li sa SPAS-om, da li i sa SPS-om i sa SPAS-om. U sve tri opcije zastupljene su i manjine, a četvrta opcija je SNS sama sa manjinama. Politički i legitimno je moguća i ova opcija i sada je na nama da se odlučimo za onu najdelotvorniju. Ne radi se o otimačini resora, već o stvaranju jake vlade koja će uz predsednika raditi u korist građana i biti spremna za težak period koji je pred nama – kaže Vučević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media