NEĆE BITI SEČE ŠUME U KOŠUTNJAKU! VUČIĆ: Protiv sam seče, ko normalan bi to podržao!
Aleksandar Vučić, Foto: Kurir TV, Zorana Jevtić

VELIKA POBEDA

NEĆE BITI SEČE ŠUME U KOŠUTNJAKU! VUČIĆ: Protiv sam seče, ko normalan bi to podržao!

Nakon višenedeljnog pisanja i istraživanja Kurira, predsednik Srbije se oglasio

Objavljeno:

List Kurir je nedeljama upozoravao na opasnu nameru investitora „Avala studios“ da uništi 30 hektara šume i zelenila na Košutnjaku zarad gradnje stambeno-poslovnog kompleksa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podržao je inicijativu Kurira i zahteve građana da se spreči uništavanje oko 30 hektara šume i zelenih površina na Košutnjaku zarad izgradnje oko 600.000 kvadrata stambeno-poslovnog kompleksa.

Kurir je na ovu opasnu nameru investitora „Avala studios“ nedeljama upozoravao, a brojni aktivisti, predstavnici ekoloških udruženja i borci za zaštitu životne sredine ukazivali su da će uklanjanje šumskih i drugih zelenih površina povećati zagađenje vazduha, pojačati efekat toplotnog ostrva, ali i dehumanizovati prostor, kao i da će doći do opterećenja u saobraćaju u tom delu grada koji mnogi smatraju „plućima Beograda“!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić deli stav Kurira i građana o važnosti borbe protiv seče šume na Košutnjaku.

Borba za pošumljavanje

- Naravno da sam protiv seče šume u Košutnjaku. Kome normalnom može pasti na pamet da udari na oazu Beograda?! Za proteklih osam godina, koliko je SNS na vlasti, borili smo se za pošumljavanje, a ne uništavanje šuma. Košutnjak su pluća Beograda i ne bismo smeli da dopustimo da budu žrtvovana zbog nečijih ličnih interesa - rekao je predsednik za Kurir.

foto: PRINTSCREEN

Projekat „Avala filmski park“, kako je naveo nosilac projekta „Avala studios“, podrazumeva revitalizaciju postojećih i izgradnju novih filmskih studija „za privlačenje holivudskih i drugih globalnih produkcija i razvoj srpske kinematografije“. Međutim, ono što je izazvalo veliku buru u javnosti je to što, pored ovog, projekat podrazumeva i izgradnju ogromnog stambeno-poslovnog kompleksa u jednom od najlepših delova grada, koji je zelena oaza za Beograđane. Na elaborat za plan detaljne regulacije kompleksa „Avala filma“ u tom parku, koji je početkom jula Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio na rani javni uvid, uloženo je više od 7.000 primedbi.

Uhvaćeni u laži

U „Avala studiosu“ su prvobitno tvrdili za Kurir da seče šume neće biti, da bi potom objasnili da oni imaju interes samo na 40 od 86,8 hektara, koliko je predmet Plana detaljne regulacije, te da je na tih 40 hektara samo sedam hektara kvalitetne šume.

Nakon što je Kurir objavio da se iz mape, koju je sama firma poslala, a što su potvrdili i stručnjaci, jasno vidi da će ogromne zelene površine nestati pod udarom betona, „Avala studios“ je najavio demanti, da bi potom brže-bolje odustao, shvativši da je sve tačno i da nikako ne može opravdati planirano pustošenje.

Da stvar bude gora, i sama kompanija je praktično priznala da će, kako su naveli, „redukovati močvare, alergeno rastinje i samonikla stabla bez vrednosti“. Dron Kurir televizije snimio je to područje, a na snimku se jasno vidi da su mnogo veće površine pod šumom nego što „Avala studios“ tvrdi.

Stručnjaci su upozoravali da ako i postoji loše rastinje, ono bi trebalo da bude zamenjeno kvalitetnim, a ne da se na tom mestu diže naselje za oko 10.000 ljudi.

Kampanja AMG „Zasadi drvo“ U jednom danu zasadili smo više od 50.000 stabala.

l U četvoromesečnoj kampanji naše kompanije AMG „Zasadi drvo“ samo u jednom danu zasađeno je 51.256 novih stabala, što predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji. Kurir i AMG će se uvek boriti za pošumljavanje i sprečavanje seče drveća.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.