NATAŠA KANDIĆ POHVALILA MILOŠEVIĆA: On je sjajna moralna figura, a u Srbji je naišao na primitivno pljuvanje!
Nataša Kandić, Foto: Beta

za ne poverovati

NATAŠA KANDIĆ POHVALILA MILOŠEVIĆA: On je sjajna moralna figura, a u Srbji je naišao na primitivno pljuvanje!

Dodala je da je bitno i što je premijer Hrvatske Andrej Plenković u Kninu "vrlo precizno i detaljno" govorio o tome kako pomirenje treba da se odvija

Objavljeno: 14:56h

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić izjavila je danas da je potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević odlaskom na obeležavanje operacije Oluja u Kninu pokazao da je "sjajna moralna figura".

"Boris Milošević je sjajna moralna figura ovogodišnjeg obeležavanja Oluje. A u Srbiji je naišao na ružno, primitivno pljuvanje i označen je kao 'izdajnik'. To je veoma ružno", kazala je Nataša Kandić u onlajn diskusiji "Operacija Oluja u politikama sećanja u Hrvatskoj i Srbiji 25 godina kasnije".

Dodala je da je bitno i što je premijer Hrvatske Andrej Plenković u Kninu "vrlo precizno i detaljno" govorio o tome kako pomirenje treba da se odvija: da se temelji na činjenicama, na saradnji sa svima koji mogu da pomognu u rešavanju sudbine nestalih.

"Vreme će pokazati da li će te poruke pratiti i dela koja će postati stvarnost", kazala je Nataša Kandić i dodala da je pomirenje teško ostvariti, ukoliko se u javnost ne iznesu činjenice o žrtvama.

Dodala je da su ključne činjenice koje su nasledje Haškog tribunala i činjenice koje su prikupili domaći sudovi u procesima za ratne zločine.

"Činjenice koje se odnose na žrtve nikada neće nestati, i ne mogu ih potisnuti razne informacije sa interneta koje neke političke stranke namerno šire, s ciljem falsifikovanja istorije", kazala je Nataša Kandić.

Istoričar iz Hrvatske Vjeran Pavlaković rekao je da ovogodišnje obeležavanje operacije Oluja u Kninu ima značaj na simboličkom nivou, a treba da bude praćeno konkretnim potezima.

Hrvatski novinar i gradjanski aktivista Sven Milekić ocenio je da ne treba biti preveliki optimista zbog simboličnih poteza Vlade Hrvatske i dodao da je i ranije bilo sličnih gestova hrvatskih vlasti, koji nisu bili praćeni konkretnim potezima koji bi doprineli hrvatsko-srpskom pomirenju.

"Hajde da prvo tim ljudima u tim selima uvedemo struju i vodu, da dobiju osnovne uslove za život. To će biti jasan znak da su oni gradjani države Hrvatske i to će biti preduslov za pomirenje", kazao je Milekić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.