Najmlađi poslanici spremni za konstitutivnu sednicu skupštine
Skupština, ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

mlade snage

Najmlađi poslanici spremni za konstitutivnu sednicu skupštine

Prema saznanjima Tanjuga, u ponedeljak 3. avgusta, najverovatnije će se samo potvrditi mandati poslanika, dok će se rukovodstvo najvišeg zakonodavnog tela birati narednih dana

Objavljeno:

Nikola Lazić (21) iz Srpske napredne stranke, Dubravka Kralj (26) iz Socijalističke partije Srbije, Sofija Maksimović (33) iz SPAS-a i Nandor Kiš (26) iz Saveza vojvođanskih Mađara, četiri su najmlađa poslanika koja bi, prema Poslovniku Narodne skupštine, trebalo da pomažu predsedavajućem tokom konstitutivne sednice 3. avgusta, na kojoj će biti potvrđeni mandati poslanika.

Na dnevnom redu je i izbor novog skupštinskog rukovodstva - izbor predsednika parlamenta, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine i izbor članova radnih tela.

Prema saznanjima Tanjuga, u ponedeljak 3. avgusta, najverovatnije će se samo potvrditi mandati poslanika, dok će se rukovodstvo najvišeg zakonodavnog tela birati narednih dana.

Kakav god scenario da bude u ponedeljak, čini se da su najmlađi narodni predstavnici spremni, jer, kako kažu za Tanjug, već su izučili Ustav, Zakon o Narodnoj skupštini, Zakon o narodnim poslanicima i Poslovnik Narodne skupštine.

Pravila Narodne skupštine koja su sadržana u pomenutim zakonima i najvišem pravnom aktu nisu novina za poslanicu SPS Dubravku Kralj, imajući u vidu da je master pravnik i da je Pravni fakultet u Novom Sadu završila sa prosečnom ocenom 9,97.

"Upravo to znanje koje sa fakulteta nosim je bila prepororuka za pozicioniranje na izbornoj listi SPS-a, a deo stranke sam postala 2018.godine vođenja socijalističkim idejama", rekla je Kralj za Tanjug.

Ona ističe da su joj pravila poznata, a da se prethodnih dana veoma studiozno bavila izučavanjem Poslovnika Narodne skupštine.

"Upravo Poslovnikom je predviđeno da predsedavajućem koji je najstariji narodni poslanik pomažu četiri najmlađa sa četiri izborne liste koje su osvojile najveći broj mandata tako je meni pripala čast da kao najmlađi poslanik SPS, odnosno stranke koja je druga po broju osvojenih mandata, pomažem predsedavajućem", objašnjava ona.

Kaže da je zadatak od partije već dobila, a to je da na najbolji način predstavi partiju, ali i važnije od toga, sve građane Srbije, a njena želja je da što bolje predstavi mlade.

"Kasnije tokom svog mandata volela bih da se bavim pitanjima koja spadaju u domen moje struke. Naročito me interesuju pitanja kaznenog i građanskog zakonodavstva, pitanje samog pravosudnog sistema, naravno i pitanje samo Nomotehnike. To su teme na kojima bih najkomfornije mogla da govorim, ali svakako je zadatak da budem kvalitetan narodni poslanik i da svojim znanjem trudom i radom doprinesem kvalitetu rada skupštine, a i ugledu svoje partije", ističe Kralj.

Nandor Kiš je master ekonomista i od februara 2018. godine bio je stručni referent u Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine.

"Spreman za sednicu, pročitao sam Poslovnik i Zakon o Narodnoj skupštini. Prvi put imamo priliku (SVM) da učestvujemo na konstitutivnoj sednici na ovaj način", rekao je Kiš za Tanjug.

Nada se da će dobiti priliku da budeo deo Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, a takođe bi stručno mogao da doprinese u telima koja se bave pitanjima agroekonomije i agrobiznisa, s obzirom da je taj smer izabrao na Ekonomskom fakultetu.

Kiš ističe i da mu je želja da veću pažnju usmeri na status omaladine, te podseća i da će se u ovom sazivu naći veliki broj mladih ljudi sa kojima zajedno može da utiče na politiku.

Predsedavajući sednicom je najstariji poslanik, a u ovom sazivu je to Smilja Tišma (SPS). Ukoliko ne prihvati, predsedavajući će biti sledeći najstariji poslanik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.