LJAJIĆ: Srbija visoko rangirana po transparentnosti izvoza oružja
Rasim Ljajić, Foto: Beta/Emil Vas

oglasio se ministar

LJAJIĆ: Srbija visoko rangirana po transparentnosti izvoza oružja

Ljajić je to naveo u izjavi za javnost povodom učestalih i, kako kaže, zlonamernih i paušalnih optužbi Marinike Tepić, u vezi sa izvozom naoružanja i vojne opreme

Objavljeno:

Sve dozvole za izvoz naoružanja izdate su jedino po dobijanju saglasnosti svih organa koji učestvuju u postupku odlučivanja - MUP, BIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i nikada se nije desilo da se izda dozvola bilo kojoj firmi, ukoliko ima i jedno negativno mišljenje, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić i dodao da je Srbija godinama visoko rangirana po transparentnosti u izvozu oružja.

Ljajić je to naveo u izjavi za javnost povodom učestalih i, kako kaže, zlonamernih i paušalnih optužbi Marinike Tepić, u vezi sa izvozom naoružanja i vojne opreme.

Ministar je naveo da je, prema podacima međunarodne organizacije "Small Arms Survey", Srbija godinama unazad visoko rangirana po transparentnosti u izvozu naoružanja.

U tom smislu, izneo je podatke da je Srbija 2017. godine delila 3. i 4. mesto u svetu sa Holandijom (iza Nemačke i Švajcarske), u 2018. godini je bila na 5. poziciji, a u 2019. deli 4. i 5. mesto sa Velikom Britanijom (Iza Nemačke, Švajcarske i Holandije).

Takođe, naveo je da je Srbija Srbija rangirana daleko ispred ostalih država regiona, ispred Hrvatske koja je na 20. mestu, ili Rumunije na 12, i većine drugih država članica EU, primera radi Austrije na 21. mestu, Belgije na 14. ili Francuske na 15. mestu.

Ljajić je rekao i da je od 2015. godine do danas izdato ukupno 2.589 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme, što ne znači i da su sve dozvole realizovane.

U tom periodu Srbija je izvozila naoružanje i vojnu opremu u 113 zemalja, a najveći broj dozvola izdat je za izvoz u Bugarsku (179), BiH (151), SAD (143), Saudijsku Arabiju (139), dodao je Ljajić.

Ministar je naglasio da su sve dozvole za izvoz izdate jedino po dobijanju saglasnosti svih organa koji učestvuju u postupku odlučivanja (MUP, BIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova).

"Nikada se nije desilo da se izda dozvola bilo kojoj firmi ukoliko ima i jedno negativno mišljenje, bilo kog od ovih organa, kao što se i nikada nije desilo da se odbije bilo koja firma, ukoliko ima sve potrebne saglasnosti. I svako ko je zainteresovan može da dođe i da ostvari uvid u podatke i činjenice koje iznosim", rekao je Ljajić.

Dodao je da je u tom periodu ukupno odbijeno 29 zahteva za izvoz ili uvoz naoružanja i vojne opreme, dok je na današnji dan registrovano je ukupno 240 privrednih subjekata koji se bave ovom delatnošću, u posebnom registru koji vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Što se tiče izvoza u Jermeniju, Ljajić je naveo da je on počeo 2017. godine, i od tada do danas, za izvoz u tu zemlju izdato je ukupno 19 dozvola u vrednosti od 33 miliona evra, od čega je realizovano oko 20 miliona.

Za izvoz u ovu zemlju u navedennom periodu odbijen je jedan zahtev za izdavanje dozvole, dodao je on.

Kako je naveo, od ukupnog broja izdatih dozvola za Jermeniju, 15 je izdato privrednom društvu "Vectura trans", tri privrednom društvu „Partizan teć" i jedna kompaniji Zastava oružje".

Preduzeću "Zastava oružje" dozvola je izdata prošle godine, sa vrednošću izvoza od 120 hiljada evra.

"Kao što sam i ranije govorio, izvoz oružja u Jermeniju, u formalno pravnom smislu, apsolutno nije protivzakonit, zato što ta zemlja nije pod bilo kakvim multilateralnim sankcijama (UN, EU, OEBS). Ali, svakako se slažem, i to sam više puta ponovio, da moramo ubuduće da vodimo računa da ne narušimo prijateljske odnose sa Azerbejdžanom, državom sa kojom imamo odlične i političke i ekonomske veze", rekao je Ljajić.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (S SP) Marinika Tepić juče je rekla da je uputila pismo Ministarstvu trgovine u kojem traži odgovore kojim je privatnim trgovcima oružja ministarstvo dalo dozvolu za izvoz u Jermeniju.

Tepić je rekla da ministar prikriva osobu i firmu preko koje je izvezeno srpsko oružje u Jermeniju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.