NEĆETE KAFU STIĆI DA POPIJETE, A VEĆ ĆETE BITI U CENTRU NOVOG SADA IZ BG, ZA 27 MINUTA! Vučić saopštio sjajne vesti
Aleksandar Vučić, Foto: Zorana Jevtić

bitno

NEĆETE KAFU STIĆI DA POPIJETE, A VEĆ ĆETE BITI U CENTRU NOVOG SADA IZ BG, ZA 27 MINUTA! Vučić saopštio sjajne vesti

Vučić se obraća u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike...

Objavljeno: 11:08h

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti, a govori o nekoliko važnih tema. Kako je rekao suština politike naše zemlje je očuvanje mira i stabilnosti kako za naše građane tako i za ceo region.

- Građanima Srbije moram da kažem da je naša politika mir i stabilnost, zato smo prihvatili da suštinski učestvujemo u dijalogu s Prištinom, pod okriljem EU, u najboljem interesu Srba ali i Albanaca - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutro u 10 u Predsedništvu, u obraćanju naciji naglasivši da smo kad je reč o dijalogu s Prištinom apsolutno za ekonomiju i ekonomsku saradnju.

foto: Tanjug printscreen

- Kad je reč o briselskom dijalogu s Prištinom očekuju nas teški dani s juče me iznenadila izjava Avdulaha Hotija da se u Briselu već piše sporazum, mi o tome ništa ne znamo - rekao je Vučić dodajući da smo u dobroj veri prisutni u Briselu, spremni smo za otvorene i konstruktivne razgovore - dodao je predsednik Srbije naglasivši da ako neko misli da je Srbija džak za udaranje da to tako neće ići.

Predsednik Srbije je naglasio i da ako neko misli da je Srbija džak za udaranje da to tako neće ići.

O ekonomiji: Računamo da ćemo imati rast ubedljivo najbolji u Evropi!

- Čestitam privredi i građanima Srbije, rezultati su fantastični, treba da poradimo na rudarstvu i proizvodnji struje, pričaćemo sa EPS, ali zbog korone niste mogli ni da kopate ugalj istom brzinom... Čekamo brojke za drugi kvartal, očekujemo bolje i od minus 9 pada za drugi kvartal, a do kraja godine računamo da ćemo imati rast ubedljivo najbolji u Evropi, oko nule. Većina zapadnoevropskih zemalja imati dvocifreni pad! A nama će ovo biti zamajac, Vlada Srbije danas donosi nove mere - dodao je Vučić.

1 / 4 Foto: Tanjug printscreen

- Sa našim merama i uz dobru monetarnu politiku NBS mi smo uspeli... Srbija je i kad je reč o kreditnom rejtingu ubedljivo najbolja u regionu. Kod nas je strahovito važno što je poljoprivreda odlična - dodao je predsednik kazavši da očekujemo izuzetne prinose kad je reč o žitaricama i prinose najbolje u nekoliko poslednjih decenije, biće toliko toga za izvoz.

foto: Tanjug printscreen

Vučić je naglasio da je nam je prošla godina bila rekordna po svim parametrima a ove godine višnja nije bila uspeha zbog kiše, pa će država pomoći višnjarima iako i oni sami znaju da država nema obavezu da to čini dok malinari imaju dobru cenu - oko 50 dinara. On je ukazao na tešku situaciju srpskih govedara koji su uništeni damping cenama pa će država njima pomoći i investirati u stočarstvo.

- Kad je reč o graditeljstvu, tu stojimo sjajno, imamo 60.303 gradilišta - dodao je predsednik.

Zaključci Atlantskog saveta - osnov za politike u regionu

- Zaključci jučerašnjeg video samita Atlantskog saveza, koji su na izuzetno dobar način sačinjeni, predstavljaju osnov buduće politike u celom regionu, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je, u obraćanju građanima, kazao da ti zaključci svih zemalja regiona, plus Kosova sa zvezdicom, sadrže tri ključne tačke.

- Jedna je implementacija četiri slobode EU - sloboda protoka robe, ljudi, usluga i kapitala. Tu se na poseban način govori da čekanjem kamiona na graničnim prelazima i administrativnoj linji gubimo 26 miliona sati, što je ukupno sedam odsto operativnih troškova, objasnio je on.

Vučić je rekao da bi se ukidanjem tih prepreka uštedele milijarde, a prema procenama Svetske banke, region bi time uštedeo tri milijarde evra. On je podsetio da pola tog novca odlazi na Srbiju, jer ona čini 46 odsto BDP-a celog regiona, najveći je izvoznik i unutar regiona i ka EU, a i po direktnim stranim investicijama udeo Srbije u regionu je 60 odsto.

Druga tačka, kako je kazao, su projekti koji su spremni da se sprovedu odmah, navodeći da je Srbija dostavila 10 projekata, na kojima radi sa EU. Zato, dodaje, značajna je investiciona konferencija, pod pokroviteljstvom EU, koja se očekuje za septembar ili oktobar. Treća tačka, prema njegovim rečima, tiče se praćenja implementacije svih dogovora i projekata, gde smo, dodaje, zaostajali.

- Trudili smo se do sada da razmišljamo samo o EU, potcenjujući svoj region, gledajući da iz njega pobegnemo. Srbija neće da iz tog regiona, jer smatra da njemu pripada, kao i evropskom društvu naroda. Zzelimo da gradimo najbolje moguće odnose u regionu i obezbedimo najveću moguću korist za sve naše narode, ali posebno nas, naglasio je on.

Vučić je najavio da se radi na putu od Beograda do Novog Sada, i da će biti moguće stići za 27 minuta od centra jednog grada do centra drugog grada.

- Nećete stići kafu da popijete, a stići ćete iz centra Beograda do centra Novog Sada, najavio je Vučić.

O "OLUJI"

Vučić je rekao da će Srbija i ove godine obeležiti godišnjicu "Oluje", i da će se to dogoditi na Rači.

Pred nama je 4. i 5. avgust, datum kada je mnogo ljudi ostalo bez svojih ognjišta i mi ćemo odati počast i obeležje, a kako se ne bi zaboravilo najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata, dižemo spomen park. Želeo bih da se zahvalim svim tim ljudima koji zajedno sa nama rade na spomeniku što su uvek voleli i što vole Srbiju - rekao je Vučić.

foto: Zorana Jevtić

PROVERA NVO

Vučić je odgovorio i na pitnaje o proveri NVO i njihovih tokova novca, rekavši kako mu je jasno da je rekacija na to politička

- Mislim da je važno da civilni sektor u državi bude jak, ali je isto važno da se svi zakonu poštuju. Ovde se ne radi ni o kakvom posebnom zakonu, ovde se radi o jednoj običnoj proveri - kaže Vučić.

Na pitanje o pregovorima Marka Đurića o Kosovu u Briselu i izjavu Hotija, predsednik odgovara:

- Ja ne znam za tu izjavu, čini mi se da će u nekom trenutku pregovora opet to da pišu i traže, ali ja se nadam i uveren sam da će EU postupati i pregovarati i sagledati i šta Srbija kaže, a ne samo članice EU - odgovorio je Vučić.

Na pitanje o srpskim izbeglicama predsednik Vučić rekao je da su od Berlinskog kongres apostojale zemlje koje su radila na rastakanju srpskog nacionalnog jedinstva.

- Ako pogledate, svi ratovi tokom istorije koje je Srbija imala su bili oslobodilački. Svi drugi su smatrali da je Srbija uspešna onoliko koliko drugi mogu da je podjarme, ali danas je slučaj da je Srbija najuspešnija u regionu i na tome joj svi zavide danas, i zbog toga su pritisci na Srbiju jaki, jer to ne odogvara svima - kaže Vučić.

foto: EPA-EFE/VLADIMIR STOJAKOVIC

Predsednik se osvrnuo i na ekonomsku pripremljenost srpskog budžeta.

- Naš budžet je potpuno pripremljen. Mi imaomo probleme u RFZO, pa korona je. Ne postoji nijedna zemlja u Evropi koja nema problema. Fantastična Belgija je na 150 odsto javnog duga, a tobož neuspešna Srbija je na 60 odsto - kaže Vučić.

Vučić se obraća u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.