DIJALOG JE 2 GODINE BIO U FAZI KLINIČKE SMRTI, MI SMO GA REANIMIRALI! Dačić sad ima jedno čvrsto obećanje
Ivica Dačić, Foto: Printscreen/Prva TV

ODLUČAN

DIJALOG JE 2 GODINE BIO U FAZI KLINIČKE SMRTI, MI SMO GA REANIMIRALI! Dačić sad ima jedno čvrsto obećanje


Dodao je da je Srbija mogla da ostvari još povlačenja priznanja

Objavljeno:
  • 4

Ako Priština obnovi prijave za međunarodne organizacije nastavićemo sa akcijom povlačenja priznanja i bićemo u tome još uspešniji, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

Gostujući na TV Prva, on je rekao da je za nekoliko godina kontinuiranog rada 18 država povuklo priznanje i da Prištinu boli što broj zemalja koje ih priznaju sada u Ujedninjenim nacijama ne prelazi 92 glasa. "Mi ćemo i dalje biti uzdržani, odnosno, čekati reakciju međunarodnu zajednice, ako te reakcije nema, a vidi se da Priština prijavljuje u međunarodne organizacije, nastavićemo sa našim akcijama i sigurno da ćemo biti mnogo uspešniji", rekao je on. Dodao je da je Srbija mogla da ostvari još povlačenja priznanja, ali da je to zaustavljeno jer su zbog dijaloga stigle i molbe izaslanika SAD Ričarda Grenela. "Zanimljiva je sada velika galama nemuštih reakcija međunarodne zajednice, sada i oni mogu da vide da Priština ne drži reč ali na zapadu se zbog toga ne uzbuđuju", rekao je on. Ocenio je da Kosovo vodi politiku na lažnim tvrdnjama da imaju pravo na državu, lažima o genocidu nad Albancima i zapitao se kakav je to genocid kad je tamo izvršeno etničko čišćenje Srba. "Dijalog jeste rešenje, nema drugog rešenja od nastavka dijaloga, ali često je pitanje da li dijalog ima smisla, ako se Priština ovako ponaša, jer ne postoji nijedna obaveza koju su preuzeli a da su je ispunili", rekao je on.

Dodao je da nema poverenja u objektivnost institucija EU, Nemačke i SAD i ocenio da Srbija teži ka Evropskoj uniji ali uz zaštitu nacionalnih interesa. "Sve dok ne reaguju, dok su gluvonemi na stav Prištine i Hotija, kako da imamo poverenja. Mi uopšte ne znamo da li to što se dogovaramo ima bilo kakvog smisla", rekao je on. On je ocenio da je Priština izgubila borbu, da je pitanje Kosova vraćeno na dnevni red i da se vodi politički dijalog. "Dijalog je skoro dve godine praktično bio u fazi kliničke smrti, na reanimaciji, došli je do toga da smo ga reanimirali, a sada se opet korak vraćamo u nazad", rekao je on.

Dodao je da će Srbija učestvovati u dijalogu, ali i da će ako Priština krene da podnose zahteve da se učlani u međunarodne organizacije, ili da neka zemlja prizna Kosovo, uslediti srpska reakcija koju niko neće moći više da nas zaustavi.

Na pitanje da li je slučaj Aja Sofije koja je ponovo džamija rizik i za srpske crkve na Kosovu i Metohiji, Dačić je podsetio da je politika Otomanske imperije bila da naše crkve budu džamije i dodao da uz odlučnu politiku koju Srbija vodi Kosovo ne može ni u UNESCO, ni u Interpol, niti u UN. Komentarišući izjave Sulejmana Ugljanina da se i preko maski prenosi COVID, Dačić je rekao da to podseća na vrhunac nekog ludila i da se vidi koliko je lako preći granicu normale, kada čovek ima ciljeve za koje mora da nađe opravdanje.

On je rekao da je neobjašnjiv potez Crne Gore koja će poslati svoju delegaciju na obeležavanje akcije Oluja u Hrvatskoj, iako to čak ni neke druge države koje nemaju zajedničku istoriju sa Srbijom ne rade. Dodao je da Srbiju u Crnoj Gori interesuje položaj Srba a ne državni status te zemlje. Naveo je da Srba u Crnoj Gori ima 28-29 procenata a u tamošnjem Ministarstvu spoljnih poslova radi samo jedan. Dodao je da poziva Crnu Goru da poštuje međunarodno pravo i povelje koje garantuju i prava Srba koji tamo žive.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/TV PRVA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media