NISAM NI RUSOFIL, NI EVROFANATIK! Svi bruje o ovoj izjavi Aleksandra Šapića
Aleksandar Šapić, Foto: Printscreen

formiranje vlade

NISAM NI RUSOFIL, NI EVROFANATIK! Svi bruje o ovoj izjavi Aleksandra Šapića

- Upozorio je da je pitanje da li bi uslovi pod kojima bismo mi ušli u EU učinili Srbiju boljim mestom za život nego što je danas...

Objavljeno:

- Otvoren sam za razgovore o učešću u Vladi Srbije, rekao je lider Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić, jedine opozicione stranke koja je prešla cenzus na nedeljnim parlamentarnim izborima.

On naglašava da u Vladu ne bi ušao samo radi funkcije i da ne bi podržao promenu Ustava ukoliko bi se priznala nezavisnost Kosova.

"To može samo narod. Ako narod odluči da se dobrovoljno odrekne dela svoje teritorije, ja tu ne mogu ništa", rekao je Šapić, za Slobodnu Evropu.

On kaže da se u spoljnoj politici ne razilazi mnogo od aktuelne vlasti i smatra da su odnosi sa Rusijom deo kulturne i istorijske baštine, da se odnosi sa Kinom kvalitetno gaje i da treba da se popravi odnos sa SAD.

"Nisam ni rusofil, ni evrofanatik, a nisam ni evroskeptik", kazao je Šapić.

Istakao je da će, ako dobije priliku, biti deo vlasti pod uslovom da ne pređe preko svojih ljudskih i političkih načela, a ukoliko bilo koji od ta dva uslova bude prekršen, neće biti deo toga.

„Iz mene govori srpski patriota kome je interes Srbije i sprskog naroda na prvom mestu i koji nema ništa protiv bilo koje evropske države ili Evropske unije. Evropska unija je i dan danas u Evropi najbolje mesto za život, tu nemam nikakvu dilemu", rekao je Šapić.

Upozorio je, međutim, da je pitanje da li bi uslovi pod kojima bismo mi ušli u EU učinili Srbiju boljim mestom za život nego što je danas.

"Ako bi, ja sam za ulazak u Evropsku uniju, nemam ništa protiv toga", poručio je Šapić, dodavši da nije za to da nam ulazak u Evropsku uniju poremeti neke druge odnose i neke druge mogućnosti, koje bi omogućile srpskom narodu da živi dovoljno dostojanstveno, ili približno onako kako žive drugi evropski narodi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/FoNet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.