U Srbiji je čak 2.000 političara na sudu, ali im sudije gledaju kroz prste. Ovo su njihova imena!
Foto: Fonet

Crna lista

U Srbiji je čak 2.000 političara na sudu, ali im sudije gledaju kroz prste. Ovo su njihova imena!

Šest godina rada Agencije za borbu protiv korupcije i skoro 2.000 postupaka koje su vodili protiv raznih funkcionera Srbije sad je dostupno na jednom mestu
Objavljeno: 17:05h

Priča da su funkcioneri u Srbiji (manje ili više) korumpirani, poput brojnih svetskih funkcionera, nije nova. No, kada se baci pogled na 1.903 imena ljudi protiv kojih se vodio postupak, i to na jednom mestu - ni slika, ni prlika nije povoljna. Toliko je imena u bazi koju je objavio CINS, a koja objedinjuje rad Agencije za borbu protiv korupcije od 2010. godine, pa do dana današnjeg.

Za korak ispred svih: Lansirana Espreso aplikacija! Overite je odmah!

Prva "stanica" u pretraživanju baze bila nam je Narodna skupština - za 6 godina protiv poslanika je vođeno 117 predmeta, što čini oko 6 odsto ukupnih sporova.

foto: Nebojša Mandić

Novčanom kaznom kažnjeno je 28-oro, a zanimljivo je da je 17 postupaka obustavljeno.

Među "obustavljenima" je, zbog zastarelosti, i slučaj Čedomira Jovanovića za neprenošenje upravljačkih prava u firmi, dok je 2011.godine protiv njega vođen slučaj zbog neprijavljivanja imovine i prihoda - što se vodilo kao krivično delo, ali je krivična prijava na kraju odbačena jer Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu nije moglo da dokaže njegovu nameru da je hteo da sakrije imovinu.

foto: Fonet

Što se grada Beograda tiče, na spisku je zbog neblagovremenog podnošenja izveštaja o imovini i prihodima izrečena opomena 2015. godine aktuelnom gradonačelniku, Siniši Malom.

foto: Marina Lopičić
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.