BOŽA ĐELIĆ OGORČEN STANJEM U DS: Lutovac raspušta i suspenduje sve koji misle drugačije od njega!
Božidar Đelić, Foto: Nebojsa Mandic

ISKRENO

BOŽA ĐELIĆ OGORČEN STANJEM U DS: Lutovac raspušta i suspenduje sve koji misle drugačije od njega!

Đelić kaže da je to što su suspendovani skoro svi članovi Statutarne komisije stranke

Objavljeno:

Božidar Đelić, potpisnik Apela za očuvanje demokratije i vladavine prava, kaže da rukovodstvo DS-a nizom odluka u poslednje vreme ugrožava demokratiju u stranci, a da predsednik Zoran Lutovac sistematski raspušta ili suspenduje sve one koji misle drugačije od njega.

Đelić kaže da je to što su suspendovani skoro svi članovi Statutarne komisije stranke, isto kao kada bi predsednik države raspustio Ustavni sud jer mu se ne sviđa neka njegova odluka.

Poslednjih meseci svedoci smo previranja u Demokratskoj stranci. Sa grupom uglednih demokrata potpisali ste apel za očuvanje demokratije i vladavine prava koji ste poslali svim članovima. Zašto ste se odlučili na taj korak?

- Zato što trenutno rukovodstvo nizom odluka ugrožava demokratiju unutar Demokratske stranke. To ne smemo dozvoliti. Apel nema veze sa bojkotom izbora. Apel ima veze sa činjenicom da se po prvi put guši dijalog unutar stranke, dok ona nestaje sa političke scene. Apel je dobronamerni poziv da se okupimo i razgovaramo na izbornoj skupštini, da se ujedinimo sa srodnim strankama i pripremimo za budućnost.

Da li se ikada ranije dogodilo da bude raspušteno skoro 80 odbora, Omladina, Gradski odbor Beograda...?

- Nikada. U DS je uvek bilo različitih mišljenja, ali stranku niko nije vodio tako što sistematski raspušta ili suspenduje sve one koji misle drugačije.

Vrhunac je suspenzija skoro svih članova Statutarne komisije od strane predsednika i Izvršnog odbora. Kakva poruka se time šalje, i članovima i glasačima DS-a?

- To je kao kada bi predsednik države raspustio Ustavni sud, koji mora biti brana bilo čijoj samovolji. Taj korak je sušta suprotnost tradiciji DS-a. To je zapravo bila kap koja je prelila čašu iskrenim demokratama, pa i meni. Zato naš Apel nailazi na veliku podršku sa svih strana, unutar i van stranke.

Predsednik stranke Zoran Lutovac je čak podneo i krivičnu prijavu protiv poslanice DS-a Aleksandre Jerkov...

- Potpredsednica DS-a, narodna poslanica Aleksandra Jerkov, godinama se hrabro bori za ljudska prava i demokratske vrednosti. Ona je zbog toga često bila na meti režima i njegovih saučesnika. Mi iz Apela je podržavamo protiv besmislenih optužbi koje nanose štetu njoj lično, DS-u i celoj opoziciji. Morali smo mnogo žešće braniti i Dragoljuba Mićunovića od optužbi Boška Obradovića, jer je to pitanje principa.

Članovi koji su ukazali na kršenje demokratskih procedura u DS-u, označeni su kao "Vučićevi pučisti". Zvuči neverovatno, ali tako je nazvana i jedna Vida Ognjenović. Kako to komentarišete?

- To je je retorika nalik onoj protiv koje se stranka bori. Ona mora da prestane. To nikada nije bila, niti sme biti DS.

Šta je po vašem mišljenju razlog što se odugovlači sa ujedinjenjem i stvaranjem velike DS?

- Ljudima je dosta da slušaju o sukobima unutar DS-a i opozicije. Građani od nas očekuju rešenja, ideje, pozitivnu energiju, a ne da se bavimo sami sobom. Zato svaka inicijativa o ujedinjenju ohrabruje i moramo je sprovesti u delo. Doći će do promena, možda se neki njih plaše, ali to ne sme biti prepreka.

Da li već imate na umu ko bi mogao da bude u budućem rukovodstvu te ujedinjene DS?

- Demokratska stranka i dalje raspolaže zavidnim ljudskim potencijalom. Taj potencijal će biti još jači kada se srodne stranke spoje i uključe mnogobrojni članovi i simpatizeri koji trenutno žive u inostranstvu.

U čijem je interesu ovo što se danas dešava u DS?

- Svako ima pravo na mišljenje. Međutim, u interesu je Srbije da postoji snažna DS. Građani moraju imati kvalitetnu alternativu režimu. To je srž demokratije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.