SVE ODE DOĐAVOLA: Bivši čelnik BIA tvrdi da je Čeda posle Đinđićevog ubistva tražio PRISLUŠKIVANJE KOŠTUNICE
Zamenik direktora Službe odgovara Jovanoviću da to nije posao BIA, Foto: Printscreen/Marina Lopičić

ISPLIVALI DETALJI

SVE ODE DOĐAVOLA: Bivši čelnik BIA tvrdi da je Čeda posle Đinđićevog ubistva tražio PRISLUŠKIVANJE KOŠTUNICE

Zamenik direktora Službe odgovara Jovanoviću da to nije posao BIA

Objavljeno:

Nakon ubistva Zorana Đinđića Čedomir Jovanović je krajem 2003. godine sugerisao Bezbednosno-informativnoj agenciji da bi trebalo "hitno kačiti" sve telefone koje koriste predsednik Srbije Vojislav Koštunica i njegovi saradnici a u cilju sprečavanja "jačanja snaga poraženih 5. oktobra".

To u svojoj knjizi "Služba", čije najzanimljivije delovi prenosi današnji "Nedeljnik", otkriva Goran Živaljević, ondašnji zamenik direktora BIA.

Živaljević, u knjizi koja obiluje detaljima vezanim za politički i bezbednosni život Srbije ranih dvehiljaditih godina, se posebno osvrće na dešavanja nakon i u oči ubistva premijera Zorana Đinđića, koji ga je i postavio na tu poziciju.

foto: Printscreen/twiter

Tako Živaljević opisuje sastanak u štabu BIA na Banjici u septembru i oktobru 2003. godine, sedam, odnosno osam meseci nakon atentata na Đinđića. Bivši funkcioner BIA naglašava da su se stranački interesi neretko sukobljavali sa izvornim interesom Službe "da štiti državu", a potom prelazi na opis sastanka koji je Jovanović imao u sedištu BIA. Pre toga, naglašava da je Zoran Živković, tadašnji premijer, u tom trenutku bio na službenom putovanju u Kini.

U tom opisu se najpre navodi da je današnji lider LDP, a tadašnji visoki funkcioner DS, sastanak tražio na bazi činjenice da je on "ipak potpredsednik Vlade". Živaljević primećuje da mu je takvo "legitimisanje" bilo potrebno verovatno zbog preporuke pokojnog prmeijera, koji je zabranio njegovim dsaradnicima da se meštaju u rad Službe.

- Upadljivo smireno i veoma tihim glasom iznosi nam političku "da sve odlazi dođavola i da u državi jačaju snage poražene 5. oktobra". Mišljenja je da se to mora sprečiti na svaki način i da BIA tu mora imati svoju ulogu, bar u pogledu hitnog "kačenja" svih telefona koje koriste Koštunica i njegovi saradnici - piše Živaljević.

Zamenik direktora Službe odgovara Jovanoviću da to nije posao BIA, i skreće mu pažnju da će mu jednog dana. kada DS neminovno padne sa vlasti, biti zahvalani što nećče nositi etiketu zloupotrebe Službe za partijskde interese.

Onda konstatuje da je "razgovor ubrzo završen".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.