TO NIJE TAČNO, NEMA VEĆIH RAZLIKA, ONI NEMAJU NI TIM STRUČNJAKA! Brnabić poslala odgovor na izveštaj Fridom hausa
Ana Brnabić, Foto: Ana Paunković

ODGOVORILA IM

TO NIJE TAČNO, NEMA VEĆIH RAZLIKA, ONI NEMAJU NI TIM STRUČNJAKA! Brnabić poslala odgovor na izveštaj Fridom hausa

Prema nenim rečima, kada se uporede ocene Srbije u izveštaju za 2019. i izveštaju za 2020. godinu, jeste da u stvari nema većih razlika u rezultatima...

Objavljeno:

Izveštaj Fridom hausa za 2020. godinu pokazao je da je Srbija "pala za jednu stepenicu na lestvici", a da je tome najviše doprinela korupcija, odnosno sve lošije stanje u toj oblasti.

Stanje u oblasti borbe protiv korupcije, izbornog procesa, problem zarobljene države i medijska situacija bili su ključni parametri na osnovu kojih je Fridom haus u ovogodišnjem izveštaju oborio Srbiju za jednu stepenicu i iz grupe delimično slobodnih država spustio u grupu zemalja sa hibridnim režimom.

Analitičar Fridom hausa ukazao je i na problem zarobljene države, problem koji je postojao i ranije, ali je bio prikriven zbog političkog i partijskog pluralizma koji je postojao pre dolaska Srpske napredne stranke na vlast.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je poslala odgovor na nedavni izveštaj organizacije Fridom Haus (Freedom House) za 2020. godinu, prema kojem je Srbija iz kategorije „delimično konsolidovanih demokratija“ spuštena u kategoriju „hibridnih režima“.

foto: Printscreen/ Pink TV

Brnabić je rekla da je kao predsednica Vlade poslala "studiozan odgovor na 18 strana" na taj izveštaj koji je, kako je ocenila, "pun kontradiktornosti i očigledan je subjektivan pristup jedne osobe koja ga je pisala".

"Čudi me da organizacija Fridom Haus za pisanje izveštaja nema tim stručnjaka, već samo jednu osobu. Taj izveštaj ne odslikava pravo stanje u Srbiji", kazala je Brnabić.

U analizi se navodi da je Vlada Srbije pokušala da kritički preispita validnost iznetih zaključaka i njihovu verodostojnost i relevantnost, poštujući pravo Fridom hausa da koristi sopstvene parametre za „merenje“ razvoja određenih segmenata demokratije u društvu i institucijama.

Predsednica Vlade je takođe izrazila želju da sa Fridom Hausom započne konstruktivan dijalog i saradnju, što je našem ambasadoru u Vašingtonu već potvrđeno sa njihove strane.

„Iako se u izveštaju, i komentarima na sam izveštaj koji su usledili po njegovom objavljivanju, tvrdi da je Srbija doživela najdramatičniji pad stepena demokratičnosti u regionu Balkana, činjenica je da je Srbija ocenjena od strane Fridom hausa kao zemlja sa najvišim stepenom demokratije na Zapadnom Balkanu. Stepen demokratije u Srbiji veći je za 0,10 procenata u odnosu na drugoplasiranu Crnu Goru i čitavih 0,64 procenta u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Dakle, tumačenje izveštaja „Zemlje u tranziciji 2020“ po kome Srbija predvodi demokratsko nazadovanje na Zapadnom Balkanu nije opravdano brojkama, koje ukazuju da je Srbija najbolje rangirana“, navodi se u odgovoru premijerke na izveštaj Fridom Hausa.

foto: Vlada Srbije

Ona u pismu dalje dodaje da za razliku od brojnih drugih zemalja centralne Evrope i Balkana, Srbija je zabeležila smanjenje ocene za minimalnih 0,04 (uz Srbiju, jedino je Estonija zabeležila minimalni pad od 0,04, dok su svi ostali bili lošiji: Bugarska, Češka Republika, Letonija, Slovačka, Albanija, Crna Gora, Poljska i Mađarska).

„Predstavljanje Srbije, zemlje koja ima minimalan pad rezultata, kao zemlje koja „prednjači u opadanju demokratije“ u Evropi, nije ništa drugo do pogrešno, zlonamerno i svakako netačno tumačenje kvantitativnih podataka iznetih u samom izveštaju“, ocenjuje Brnabić.

foto: Slobodan Miljević

Ona podseća da je ključni zaključak izveštaja da Srbija, po prvi put od 2003. godine, više ne spada u kategoriju demokratija, već u kategoriju tranzicionih/hibridnih režima.

„Međutim, nijedan drugi relevantan izveštaj ili indeks demokratije nije registrovao ili nagovestio takvo demokratsko „skliznjavanje“ Srbije u 2020. godini. Za razliku od Fridom hausa, ni EIU Democracy Index (indeks časopisa “The Economist”) ni BPT Index ne detektuju takvu transformaciju u Srbiji. Prema oba ova indeksa demokratije Srbija se svrstava kao demokratski režim čija je ocena značajno iznad definisane granice neophodne za sklizavanje u kategoriju tranzicionih / hibridnih režima“, napominje predsednica Vlade Srbije.

Prema nenim rečima, kada se uporede ocene Srbije u izveštaju za 2019. i izveštaju za 2020. godinu, jeste da u stvari nema većih razlika u rezultatima. Srbija je, dodaje ona, zadržala iste ocene po 6 od 7 indikatora, sa padom samo u jednoj oblasti od 0.25 poena (0,25 poena je minimalna promena rezultata koju država može da zabeleži u ovakvim izveštajima).

foto: Slobodan Miljević

„Jedina kategorija u kojoj je zabeležen pad je kategorija korupcije, za koju je Srbija dobila ocenu 3,50, u poređenju sa prošlogodišnjom ocenom koja je iznosila 3,75. To što je Srbija stavljena u kategoriju hibridnih režima jedino je posledica najmanjeg mogućeg pada rezultata po pitanju korupcije u izveštaju „Zemlje u tranziciji 2020“, ističe u pismo.

Originalan dokument pisma na engleskom jeziku koje je premijerka Ana Brnabić poslala Fridom Hausu možete preuzeti na ovom linku, a na ovom linku je dostupna verzija na srpskom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.